Pentru că limba engleză stă astăzi în slujba globalizării, ar fi bine să-i înțelegem trecutul, prezentul și, poate, viitorul.

Printre primele atestări istorice ale folosirii limbii proto-engleze (engleza veche) este secolul 5 d. Hr. În această perioadă se vorbea o variantă celtică a limbii, pentru ca mai târziu să își aducă aportul și creștinismul, ce va aduce cu el alfabetul roman și vasta sa influență lexicală. Ulterior, Britania a fost invadată de vikingi ce au influențat, la rândul lor, aspectul limbii engleze. Din această perioadă se mai păstrează: belt (curea), butter (unt), chalk (cretă), cup (pahar), fork (furcă), mile (milă).

Engleza medievală debutează odată cu Wilhelm Cuceritorul și faimoasa bătălie din 1066, moment de cotitură în evoluția culturii anglo-saxone și inclusiv pentru limba engleză. Au urmat apoi alte momente memorabile în istoria medievală a Angliei, când diferite personalități istorice au contribuit la traseul limbii (regele Filip II al Franței, regele John al Angliei, mai târziu Geoffrey Chaucer și John Gower). Din această perioadă amintim: although (deși), curious (curios), echo (ecou), him (lui), make (a face), poor (sărac) etc.

Limba engleză modernă timpurie apare odată cu Renașterea. Latina și greaca erau deja limbi comune, studiate și folosite în sens larg. Cea mai importantă contribuție o are, evident, William Shakespeare, care a inventat în piesele sale de teatru și în sonete peste 2000 de cuvinte. Datorită descoperirii tiparului, limba engleză devine mult mai accesibilă. Din această perioadă au rămas: about (despre), light (lumină), intellect (intelect), waist (talie), wisdom (înțelepciune).

Engleza modernă târzie începe prin 1800 și tine până târziu în anii 2000. Datorită dezvoltării Imperiului Britanic și odată cu revoluția industrială, între 1760 și 1840, limba engleză a dobândit multe cuvinte, scrierea și gramatica rămânând neschimbate. Către secolul XX evoluția științei a îmbogățit vocabularul limbii engleze cu unele cuvinte precum: camera (camera foto), engine (motor), bacteria (bacterie), electron (electron) etc.

Astăzi studiile au demonstrat că la nivel planetar 375 de milioane de oameni vorbesc engleza și peste 50 de țări au această limbă ca limbă oficială. 51% din europeni studiază limba engleză în școli, iar peste 1 miliard din populația planetei o studiază ca a doua limbă. Internetul, telefoanele mobile și rețelele sociale conduc limba engleză către o creștere semnificativă în uzul cotidian.