V-ați dorit vreodată să știți cu adevărat ce gândește animalul dumneavoastră de companie? Se zice că stăpânul poate înțelege limbajul corpului animalului şi că unii experți în acest domeniu pot chiar traduce ce simte câinele sau pisica dumneavoastră. Dar cum putem ști dacă animalul de companie simte sau spune cum spunem noi, oamenii?

Oamenii de știință scandinavi elaborează un dispozitiv de traducere pentru limbajul animalelor. Invenția, pe nume No more Woof, este un dispozitiv care se pune pe cap, cu un set de senzori care urmăresc semnalele electrice din creierul unui câine. De exemplu, anumite tipuri de semnale au fost identificate ca indicând emoții familiare ca oboseala, foamea, curiozitatea și încântarea. Dispozitivul folosește encefalografia pentru a produce un set de date care sunt apoi analizate de un micro-computer și emise în limbaj uman printr-un difuzor.

Cercetătorii scandinavi vor crea multiple voci, cu accente, înălțime a sunetului și vocabular diferit, permițându-le stăpânilor să aleagă o voce mai potrivită cu rasa sau personalitatea câinelui lor, creându-se astfel o personalizare.

De fapt, dispozitivul general poate procesa doar gânduri și emoții de bază, dar echipa de oameni de știință are în vedere și versiuni mai avansate, ce ar putea prezenta dotări cum ar fi culoarea personalizată astfel încât să se potrivească blănii câinelui, un mini difuzor ascuns în plăcuța de identificare aurie. O dotare semnificativă a dispozitivului este capacitatea de a învăța în timp, permițând propoziții din ce în ce mai complexe.

În mod evident, cel mai atractiv aspect sunt tocmai situațiile neprevăzute, pentru că toți stăpânii de câini au deja un simț destul de bun în a detecta ceea ce gândesc câinii lor, bazându-se pe semnale non-verbale, precum privirea, mișcările cozii, comportamente și sunete. În același timp, cercetătorii sugerează că ar putea exista și o ediție necenzurată a No more Woof, care presupunem că îi va pune în situații stânjenitoare pe stăpâni în zonele rezervate pentru câini.

Dar nicio traducere nu este completă dacă nu funcționează în ambele sensuri. Cercetătorii scandinavi intenționează ca la un moment dat să facă posibilă comunicarea reciprocă, imaginându-și că într-o zi oamenii se vor putea exprima pe limba câinilor, a delfinilor sau a oricărui alt animal. Cu siguranță va fi o lume interesantă!