Această limbă este de origine germanică şi a fost vorbită de civilizaţia goţilor. Cel mai faimos document atestat oficial scris în limba gotică este CODEX ARGENTEUS, o copie a Bibliei din secolul al VI-lea. Odată cu dezvoltarea goţilor între secolele IV-VI d. H., limba gotică a cunoscut şi ea o ascensiune.
Alfabetul gotic se bazează pe cel grecesc, care a dat ordinea, forma literelor, dar şi modul de scriere cu ajutorul literelor. O corespondenţă valabilă există pe www.wikipedia.org/Alfabetul_gotic. Există 25 de litere, la care se adaugă două litere care aveau numai valoare numerică (90 şi 900). Denumirile literelor indică o contaminare între limba gotică târzie şi limba germanică timpurie.
La mijlocul secolului al VI-lea limba gotică era în plin declin, cauzat de înfrângerea militară în conflictul cu francii, dar şi de asimilarea goţilor în sânul populaţiilor romanice subordonate, care erau mai numeroase şi superioare ca civilizație. Pe de altă parte, dispariţia limbii gotice este cauzată şi de plecarea goţilor din Italia şi de izolarea geografică de alte popoare germanice.
Totuşi, semne ale existenţei limbii gotice au apărut şi mai târziu, în secolele VIII-IX, în peninsula Iberică (în Spania şi Portugalia). Folosirea acestei limbi s-ar fi extins, conform autorului franc WAHALFRID Strabo, până în zona Dunării şi în insula Crimeea, sub numele de gotica crimeeană. Există şi ipoteza că limba gotică ar fi fost folosită cu caracter diplomatic în secolul al XVI-lea la Constantinopol şi apoi tradusă în limba latină.
Limba dacică, vorbită concomitent cu limba gotică în Europa secolelor IV-VIII, a luat contact cu civilizaţia germanico-gotică, care pentru o vreme a influenţat şi vocabularul dacic.
Legătura dintre limba gotică şi limba germanică este evidentă şi astăzi în cazul multor cuvinte uzuale: BROE/BROT (în limba germană) = pâine, PLUT/BLUT = sânge, HOEF/HAUPT = cap, SCHIETEN/SCHIESSEN = a trage cu săgeţi, GNAUEN TAG/GUTEN TAG = bună ziua, REGHEN/REGEN = ploaie, BRUDER/BRUDER = frate, SCHUUESTER/SCWESTER = soră, ALT/ALT = vechi, bătrân, WINTSCH/WIND = vânt, SILUIR/SILBER = argint, GOLTZ/GOLD = aur, FISCT/FISCH = peşte, THURN/TÜR = uşă etc.
Fiind o limbă germanică, gotica este membră a familiei limbilor indo-europene ca şi limba română. Deşi contactul direct cu dacii între secolele IV-VIII d. H. a fost unul redus şi fără prea mult efect asupra vocabularului sau alfabetului, limba gotică a contribuit, în sens larg, la dezvoltarea timpurie a limbii daco-romane vorbite pe teritoriul Daciei.
Trebuie deci să ţinem cont şi de aceste relaţii istorice între limbi atunci când avem de tradus diferite documente de factură arhaică sau oficială. Pe măsură ce avansăm către zilele noastre, relaţiile dintre limbi actuale sau moarte îşi dezvăluie adevărata importanţă în cele mai subtile moduri.