Se zice despre bucătari că au un apetit crescut și tendința de a-și pierde forma fizică potrivită. Despre medici spunem că devin dependenți de cofeină pentru a putea face față unei ture de 24 de ore. Dar care ar putea fi viciile unui traducător?

Când ești obligat prin natura muncii tale să stai în fața unui calculator o perioadă lungă, e posibil să ai tendința de a sări peste mese. E posibil ca actul traducerii să captiveze atât de mult încât traducătorul să nu-și acorde pauzele necesare la orele potrivite. Acest act poate atrage după sine nu doar faptul că acesta sare peste mesele zilnice, cât și opusul acestei acțiuni, și anume crearea unui obicei de rău augur de a aduce mici gustări la îndemână. Acestea vor crea obișnuința de a servi ceva în permanență în timpul lucrului.

Un alt posibil viciu pe care un traducător îl poate asimila este dependența de cofeină. Cercetătorii americani au diagnosticat de curând boala numită Tulburarea utilizării de cofeină (Caffeine Use Disorder). Aceștia au demonstrat că, în secolul XXI, cofeina, drog acceptat social, are utilizarea cea mai răspândită de pe planetă. Acesta acționează prin dizolvarea în sânge și ajungerea în creier. Apoi blochează receptorii de adenosină, dându-i creierului o stare de alertă pentru o perioadă limitată de timp. Din păcate, acest efect dispare în cazul unui consumator înrăit deoarece creierul încearcă să echilibreze ceea ce i se întâmplă la nivelul receptorilor de adenosină. Apare astfel situația în care cofeina nu-și mai face efectul. În acel moment consumatorul a devenit dependent de acest drog acceptat.

Cei care lucrează mult la calculator, printre care se numără și traducătorii, știu că lucrul se combină cu consumul de cafea și tutun. Cele două droguri acceptate merg împreună deoarece tutunul usucă gura, iar cafeaua șterge acest efect. Din păcate, fumătorii care își desfășoară activitatea în fața calculatorului au tendința de a fuma mai mult, țigara oferindu-le o pauză scurtă pentru a gândi o rezolvare potrivită sarcinii de lucru.

Chiar dacă fiecare categorie socio-profesională are o înclinație către anumite vicii, aceste șabloane nu se pot plia pe toți indivizii deoarece fiecare ființă umană are liberul arbitru care îi oferă posibilitatea de a alege ceea ce consideră potrivit pentru ea.