Chiar dacă ne aflăm la vârsta la care nu mai scriem bileţele amicilor într-un alfabet codat, cu toţii ne amintim de zilele când aveam caietele pline de abrevieri pe care doar noi şi prietenii apropiaţi le puteam descifra. Cu siguranţă acei ani au trecut, dar acest lucru nu înseamnă că, dacă ne dorim, nu putem să ne afirmăm interesul pentru alfabetele false. De fapt, cine nu şi-ar dori să poată trece în CV: Pot citi şi scrie în limba elfilor din operele lui Tolkien?!

În filme, literatură sau jocuri video poţi descoperi o multitudine de alfabete fictive pe care le poţi învăţa şi folosi.

Un astfel de alfabet este cel al elfilor (Tengwar) din Stăpânul inelelor de J.R.R. Tolkien. Este folosit în Valarin, Quenya, Sindarin şi Mordor.

Tot Stăpânul inelelor ne oferă o altă variantă de alfabet fictiv, cel al orcilor (Uruk), în cazul în care dorim să stăpânim o limbă înfricoşătoare.

Dar lista nu putea continua fără a aminti de alfabetul klingonian din Star Trek, care pare a fi mult mai complicat decât celelalte.

În Stargate SG1 apare alfabetul anticilor, considerat punctul de origine al tuturor alfabetelor actuale şi cheia călătoriilor interstelare. Prin descifrarea simbolurilor de pe poarta stelară se descoperea atât destinaţia călătoriei, cât şi punctul de plecare – planeta de origine.

Kryptoniana este limba vorbită pe planeta de origine a lui Clark Kent, Krypton. Superman o foloseşte în filmul cu acelaşi nume la un moment dat.

Și în Alice în Ţara Minunilor apare un alfabet bizar, o simplificare a literelor prin schimbarea lor pe forme pătrate. Se spune că lui Lewis Carroll, autorul cărţii Alice în Țara Minunilor, i-ar fi displăcut să aprindă lampa noaptea de fiecare dată când avea o idee. Astfel, el ar fi inventat acest alfabet simplificat pentru a putea nota pe întuneric. Cert este că literele chiar par a fi făcute pe întuneric… Cu toate acestea, pare a fi cea mai accesibilă variantă de alfabet fictiv, uşor de învăţat şi folosit de cei dornici de cunoaşterea unui cod care să le protejeze gândurile de curiozitatea celorlalţi.

Chiar dacă sunt fictive, cele şase alfabete de mai sus pot fi folosite deoarece au corespondenţe pentru fiecare literă din alfabetele reale. Mai mult decât atât, par a reprezenta un mod cel puţin inedit şi captivant de a ne petrece timpul liber.