Multe dintre afacerile de tip start-up au câteodată nevoie de sugestii din exterior ca să stimuleze activitatea. În America, TechStars este un program de accelerare şi educare intensivă a antreprenorilor. Acesta oferă în primul rând posibilitatea de a învăţa rapid, de a beneficia de vasta experienţă a celor care au trecut prin momentele de început ale start-up-ului.

Fiecare antreprenor îşi dezvoltă afacerea aplicând şi, uneori greşind, dar aceste lecţii dure pot fi evitate accesând experienţa altor persoane. Scopul unui program de accelerare este de a grăbi procesul de start-up, dar şi de a evita eventualele greşeli. Astfel, se pot condensa ani întregi de experienţă şi lecţii ce pot fi predate antreprenorilor în câteva luni.

În urma unui studiu pe această temă s-a descoperit că aceste programe chiar au redus timpul în care start-up-urile reuşesc să atingă anumite puncte cheie în dezvoltare. Totuşi, la nivel general, unele programe nu accelerează dezvoltarea acestor afaceri, ci pot fi chiar dăunătoare în anumite cazuri. În acelaşi timp, s-a observat că start-up-urile care au trecut prin astfel de programe au primit investiţii mai rapid decât alte afaceri similare.

Datorită unor astfel de programe de accelerare, firme ca Aviziero, serviciu pentru asociaţii de proprietari, şi-a dublat veniturile în ultimele 6 luni. O firmă de producţie de covoraşe a cunoscut un succes enorm în urma unui astfel de accelerator. Prin acelaşi tip de program, Zurriel, producător de agende cu coperţi din piele refolosibile, s-a lansat efectiv pe piaţă, devenind în 2016 cel mai bine vândut produs lansat prin crowdfunding.

Jumătate din afacerile participante la HUBCELERATOR sunt încă active la peste un an de la participarea la program. Acceleratoarele cresc în influență şi popularitate, deşi eficienţa lor nu este încă pe deplin cunoscută. Ar fi util să existe mai multe cercetări în domenii din ce în ce mai diverse, pentru a putea înţelege cât de utile sunt astfel de programe şi dacă ajută cu adevărat firmele aflate la început de drum să se păstreze pe linia de plutire.