Alfabetul Morse este, fără doar şi poate, un limbaj universal. Acesta a fost creat în anii 1830 de către americanul Samuel Morse cu scopul de a transmite informaţii prin telegraful electric. Chiar dacă a fost folosit de mai mult de 180 de ani, fiind printre cele mai cunoscute şi utilizate coduri, acesta rămâne încă un mod de comunicare esenţial pentru forţele armate.

Reprezentând diverse combinaţii de semnale scurte şi lungi, alfabetul inventat de Samuel Morse a pus indirect bazele telefoniei din zilele noastre. Identificând literele folosite mult mai des, acesta le-a asociat sunete scurte (e – un singur punct). Cele folosite rar au primit sunete lungi. Viziunea inventatorului a fost ulterior îmbunătăţită prin transpunerea sunetelor în semnale radio sau chiar mecanice sau vizuale (lungi sau scurte).

În anul 1912 a fost creat apelul internaţional de pericol, SOS, reprezentat de trei puncte, trei linii şi iar trei puncte. Ulterior acestuia i s-a dat înţelesul de Save Our Souls, ceea ce înseamnă Salvaţi sufletele noastre.

Alfabetul Morse mai este denumit şi Codul Morse, iar semnele acestuia sunt următoarele:

 

A    ._               B   _ …

C   _ . _ .          D    _ . .
E     .                 F     . . _ .
G   _ _ .            H    . . . .
I   . .                  J   . _ _ _
K    _ . _            L  . _ . .
M   _ _              N  _ .
O   _ _ _            P   . _ _ .
Q   _ _ . _          R   . _ .
S   . . .                T   _
U   . . _               V   . . .
W   . _ _             X  _ . . _
Y   _ . _ _           Z   _ _ . .

1   . _ _ _ _    

2  . . _ _ _

3  . . . _ _  

4   . . . . _
5    . . . . .  

6   _ . . . .
7    _ _ . . .

8   _ _ _ . .
9   _ _ _ _ .

0   _ _ _ _ _

@    ._ _._.

         

Pentru cei ce doresc să-şi însuşească acest mod de comunicare, există o aplicaţie web, http://www.morse.ro, care vă poate ajuta să auziţi tot ceea ce scrieţi în acest cod.