Dincolo de actul fizic al învăţării unei limbi străine, care implică o multitudine de procese de gândire, ascultatul activ sau productiv al limbii respective este foarte important.

Acest proces de gândire se referă la ascultarea unei persoane vorbind în limba de studiu în timp ce aveţi acces la sensul cuvintelor folosite. Conversaţia cu o persoană vorbitoare nativă a limbii de studiu este o altă metodă de a asculta productiv. Este util să găsiţi o persoană răbdătoare care să vă poată explica expresiile sau cuvintele mai dificile. Această persoană ar trebui să deţină mijloacele şi metodele adecvate pentru nivelul dumneavoastră de studiu.

Cele mai multe materiale de studiu gratuite şi actualizate pot fi găsite doar pe Youtube. Acest fenomen deţine deja monopolul din punctul de vedere al accesului la informaţie de câţiva ani. Acest aspect este valabil şi pentru studiul limbilor străine. În mod evident, primul avantaj este gratuitatea. În al doilea rând, Youtube oferă o cantitate uriaşă şi extrem de variată de videoclipuri.

De asemenea, pe Youtube postează persoane care citesc comentariile celor ce studiază limba respectivă şi atunci vor fi sensibile la părerile cursanţilor, încercând să ofere soluţii la problemele evidenţiate de aceştia. Interactivitatea este cheia în această situaţie. Se pot forma comunităţi de cursanţi care apreciază un profesor sau altul.

Odată ce aţi ales un profesor sau poate mai mulţi, puteţi crea un playlist cu videoclipurile preferate şi le puteţi asculta până le veţi învăţa. Cele mai utile videoclipuri pentru studiul limbilor străine sunt cele care vă oferă energia corespunzătoare, nivelul de studiu adecvat şi nu vă ocupă prea mult timp.

Ca începător puteţi, de exemplu, să plecaţi de la istoria limbii respective, cu trăsăturile importante, limbile înrudite, geografia şi cultura ţării corespunzătoare. Apoi ar trebui să auziţi limba vorbită, până la un nivel când vă devine familiară. Urmează studiul sensului cuvintelor concomitent cu ascultatul activ. Căutaţi câteva cântece pe care le preferaţi în limba de studiu. Youtube vine şi completează această bază de studiu. Aici găsiţi dialog, vocabular, reguli gramaticale aplicate pe diferite niveluri, toate bazându-se pe ascultatul activ.