Civilizaţia umană a început să asculte spaţiul cosmic doar de 60-70 de ani. Aşa că rezultate concrete în ceea ce priveşte viaţa inteligentă pe alte planete nu au apărut încă. Universul are peste 100 de miliarde de galaxii, care conţin fiecare sute de milioane de stele. De aceea, probabilitatea ca Pământul să fie singura planetă inteligentă este foarte mică.

Comunicarea în spaţiul cosmic este o idee ce a apărut încă dinainte de invenţia radioului, iar câteva sugestii de comunicare au fost să fie săpate şanţuri gigantice pe suprafaţa deşertului Sahara, să fie umplute cu apă şi kerosen deasupra şi acesta să fie aprins în fiecare noapte. O alternativă mai puţin poluantă a venit din partea statisticienilor şi meteorologilor: matematica.

Oamenii de ştiinţă sunt convinşi că, din câte căi de comunicare ar exista, undele electromagnetice sunt cea mai probabilă metodă pe care o civilizaţie galactică ar folosi-o. Aceste unde electromagnetice sunt cel mai uşor de detectat şi sunt cel mai des întâlnite în spaţiul cosmic. Metoda ar consta în folosirea unor pulsuri de unde electromagnetice, de exemplu: 2 pulsuri, apoi 3, 5, 7, 11…, exact ca numerele prime din matematică, sugerând astfel inteligenţă.

O altă metodă de comunicare cu spaţiul cosmic ar fi muzica, pentru că presupune folosirea de structuri mentale matematice. Se ştie deja că muzica influenţează profund creierul uman la nivel emoţional, asemănător unui limbaj.

În anii ’60 pionierii spaţiului au construit o placă de aluminiu anodizat care a fost ataşată de o antenă cu care se transmiteau informaţii de bază despre specia umană, elementele chimice de bază ale planetei, poziţia acesteia în sistemul solar, dar şi câteva înregistrări audio ale culturii umane din acei ani.

În ciuda acestor eforturi majore civilizaţiile extraterestre întârzie să se facă auzite. Sau poate au existat civilizaţii galactice acum mii de ani şi au ascultat la rândul lor sunetele cosmosului în speranţa unui minim contact inteligent cu planeta noastră, care la momentul respectiv nu era destul de evoluată ca să fie considerată inteligentă.