Dacă aţi ajuns de curând în România, fie la studii, fie din considerente profesionale sau turistice, trebuie să ştiţi că pentru a trăi aici este important să cunoaşteţi anumite lucruri despre limba şi cultura românilor.

În primul rând, trebuie să îi puteţi înţelege pe cei din jurul dumneavoastră şi să reuşiţi să le răspundeţi, chiar şi prin câteva cuvinte. Este important să aveţi deplină încredere în puterile proprii, să nu vă temeţi dacă, la început, veţi face greşeli (și mulţi dintre nativi le fac!).

Apoi, trebuie să vă documentaţi în legătură cu mentalitatea românească, personalităţile marcante şi istoria românilor, obiceiurile tradiţionale, muzica preferată, filmele pe care aceştia le vizionează, dar şi despre modurile de petrecere a timpului liber, meseriile predilecte, chiar și preparatele culinare tradiţionale. Puteţi, de asemenea, să comparaţi ceea ce descoperiţi în România cu ceea ce este specific regiunii de unde veniţi, pentru a vă crea o imagine de ansamblu.

Dacă veţi accesa listele de patrimoniu ale UNESCO, veţi afla că România este reprezentată prin doină (un cântec ce exprimă o multitudine de stări emoţionale de la tristeţe, melancolie până la bucurie, singurătate sau chiar iubire; totodată, acest termen nu poate fi tradus în nicio altă limbă deoarece nu există un corespondent cultural pentru el) şi prin căluş (un dans dedicat exclusiv bărbaţilor cu scopul de a-i vindeca pe cei bolnavi). De asemenea, UNESCO a inclus pe lista patrimoniului material românesc mănăstirile din Bucovina, bisericile de lemn din Maramureş, mănăstirea Hurezu, bisericile fortificate din Transilvania, centrul istoric din Sighişoara, fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei şi rezervaţia Delta Dunării. Astfel, pentru cunoaşterea acestei culturi, trebuie vizitat tot acest patrimoniu, deoarece România este o ţară a diversităţii.

Pentru a nu experimenta un şoc cultural, puneţi întrebări ori de câte ori aveţi nedumeriri culturale, căci acestea vă vor asigura succesul, integrarea profesională şi culturală şi chiar atingerea standardului de viaţă pe care vi-l doriţi.

Adaptarea la o nouă cultură poate dura chiar ani întregi, dar comunicând şi având parte de experienţe de viaţă similare cu ale localnicilor, veţi reuşi!