Pentru cei care cunosc bine limba engleză şi se pot delecta cu farmecul unei opere în limba de origine, ultimul an a fost unul prolific în privinţa apariţiilor literare ce au devenit best-sellere. Din păcate pentru cei ce nu stăpânesc limba engleză, acestea nu au fost încă traduse în limba română.

Dintre aceste opere vândute în nenumărate exemplare, putem aminti noua creaţie a lui J.K. Rowling, Fantastic Beasts and Where to Find Them: The Original Screenplay. Creatoarea faimoasei serii Harry Potter  imaginează acum o lume magică în care Newt Scamander, un vrăjitor, se înconjoară de vietăţi fantastice. Aceasta devine astfel o experienţă chiar mai intensă decât cea trăită alături de seria lui Harry Potter.

O lectură moralizatoare pentru adolescenţi este opera lui Ruta Sepetys, Salt to the Sea, considerată de site-ul GoodreadsBest Young Adult Fiction. Aceasta prezintă momente traumatizante din viaţa unor adolescenţi care, spre finalul celui de-al doilea Război Mondial, încearcă să scape de forţele sovietice care le invadează teritoriile. Perspectiva adolescentină din care sunt creionate evenimentele poate surprinde, aruncând note de umor asupra unei situaţii dramatice, neconştientizată la reala ei valoare, aspect caracteristic vârstei personajelor.

The New York Times a acordat premiul de Man Booker Prize 2016 scriitoarei Elizabeth Strout pentru opera My Name is Lucy Barton. Acţiunea plasată în actualitate şi bazată pe realitatea lumii noastre surprinde un personaj principal care, bolnav, trebuie să se regrupeze şi să-şi reaşeze calea existenţei, scoţând la iveală şi gestionând situaţii şi sentimente îngropate cu mult timp în urmă. Pare a fi o operă complexă, o lectură profundă şi îndrumătoare pentru omul modern. Permanent acaparat de aspectele urgente ale vieţii profesionale, acesta uită de ceea ce este cu adevărat important pe parcursul existenţei sale, iar scopul acestei cărţi este de a îi aminti.

Astfel, cunoscătorii de limba engleză au opţiuni de lectură diversificate şi de valoare recunoscută cu care să-şi ocupe timpul liber. Indiferent de scopul lecturii, cele trei opere amintite te pot transpune în lumi ficţionale cu puternic caracter moralizator, cu efecte dramatice, presărate pe alocuri cu note de suspans şi umor, ce păstrează permanenta atenţie a cititorului.