Fie că lucraţi într-o corporaţie sau într-o firmă mică, ştiţi că de sărbători şefii vă vor oferi un mic bonus, o primă sau un cadou drept recompensă pentru munca depusă pe parcursul întregului an. Dar ce faceţi dacă trebuie să îi oferiţi ceva şefului, managerului, directorului sau mentorului de ziua lui, de Crăciun sau, poate, de Anul Nou? Ştiţi ce îi puteţi dărui astfel încât să respectaţi eticheta business?

În primul rând, înainte de a alege ceva trebuie să cunoaşteţi obiceiurile şi preferinţele celui căruia doriţi să îi oferiţi un cadou. Vă puteţi documenta printre colegii de muncă, moment în care le puteţi oferi şi acestora ocazia de a contribui, astfel încât gestul să nu fie interpretat drept o încercare ascunsă de a influenţa deciziile conducerii. Oricum, un cadou ales şi achiziţionat individual se va oferi faţă în faţă, nu în prezenţa întregii echipe, pentru a nu stânjeni nici angajatorul, nici colegii.

Astfel, cadoul ales nu trebuie să aibă o notă prea personală, ci să evidenţieze respectul pe care i-l purtaţi şefului. De aceea, documentarea legată de preferinţele şi obiceiurile acestuia vă poate ghida în direcţia corectă. Dacă vă cunoaşteţi şeful, atunci puteţi alege un cadou care i se potriveşte.

Iată câteva idei de cadouri care spun ceva despre persoana căreia i le putem oferi:

  • Instrumentul clasic de scris (stiloul business) poate fi oferit unei persoane tradiţionaliste care ţine mult ca lucrurile să fie făcute după anumite proceduri. Un aspect care poate evidenţia un asemenea gest poate fi imprimarea unui stilou clasic cu numele şefului, al firmei sau cu un mesaj plin de semnificaţii.
  • Un organizator de birou, de asemenea personalizat prin imprimare, poate fi un cadou ideal pentru şefii activi, mereu în acţiune şi care obişnuiesc să rezolve multe sarcini simultan.
  • O geantă sau o borsetă business se potriveşte unui şef practic, unui manager care realizează şi distribuie sarcinile cu responsabilitate. Un asemenea cadou se pretează unei persoane care îşi ţine angajaţii aproape şi care a consolidat o echipă.
  • Obiectele decorative de birou (busole, ceasuri clasice, statuete – replici ale unor opere de artă consacrate, sonerii, globuri pământeşti în miniatură) pot fi cadouri ideale care denotă atât respectul purtat angajatorului, cât şi pasiunile celui care le primeşte.

Aşa că, indiferent că sunteţi sau aveţi şef, important este să oferiţi un cadou bine gândit, util, personalizat, memorabil şi din suflet!