Odată angajaţi într-o companie ne declarăm mulţumiţi cu noua poziţie şi situaţie. Dar poate apărea nevoia de mai bine. Oricum, decizia de a părăsi un angajator nu este întotdeauna plăcută sau uşoară. Nemulţumirile legate de bani sau relaţia cu şeful direct sunt cel mai frecvent întâlnite semnale că trebuie făcută o schimbare în carieră. Acestea nu duc întotdeauna la renunţarea la un loc de muncă.

Totuşi, angajaţii de astăzi prezintă mentalităţi de tip nou, care produc candidaţi cu experienţe profesionale multiple şi diverse, ce pleacă dintr-o companie când simt primele neajunsuri.

În statisticile din ultimii ani, motivele pentru care angajaţii vor să renunţe la job sunt banii, relaţia cu şeful, posibilităţile de dezvoltare, siguranţa jobului, distanţa faţă de casă sau condiţiile fizice de lucru. Se mai adaugă vârsta şi poziţia pe care o ocupă persoanele respective în cadrul companiei. Astfel, pentru un angajat cu vechime sau pentru cineva din management va conta mult relaţia pe care o are cu şeful direct, în timp ce pentru un angajat dintr-un post de execuţie beneficiile financiare vor fi mai importante. La fel de bine este cunoscut şi faptul că angajaţii tineri sunt predispuşi să renunţe mai uşor la un loc de muncă decât angajaţii cu o experienţă profesională mai vastă. Totodată, tinerii sunt mai adaptabili la schimbări, dar nu au prea multă răbdare să treacă prin toate etapele unei cariere profesionale.

În cazul tinerilor ce se află la primul job, specialiştii în HR recomandă încercarea a mai multe locuri de muncă, pentru a experimenta. Acest lucru aduce cu sine experienţă, capacitatea de a avansa şi posibilitatea de a clădi o viaţă profesională stabilă.

Există multe persoane care sunt tentate să plece de la actualul job, dar nu o fac încă deoarece fie nu au găsit jobul potrivit, fie au aplicat şi nu au fost acceptaţi în altă companie sau chiar se tem de cum o să fie la un alt loc de muncă.

Fluctuaţia de personal este un fenomen actual care afectează domeniul IT, industria hotelieră, comerțul, dar şi industria textilă. Dacă un mare angajator vine pe piaţa locală cu o ofertă de 500 de locuri de muncă, acesta generează o migrare de personal în cadrul majorităţii companiilor din domeniu sau din regiune. Astfel, pot fi folosite interviurile de retenţie în vederea detectării motivelor pentru care oamenii vor să plece înainte ca aceştia să o facă efectiv.

Aşadar, identificarea motivelor şi cauzelor pentru care angajaţii se gândesc să plece este foarte importantă şi poate diminua fenomenul fluctuaţiei de personal.