A avea o identitate biculturală reprezintă unul dintre aspectele esenţiale care definesc indivizii bi- sau multilingvi. Identitatea biculturală nu se poate defini fără a se lua în calcul bilingvismul. Chiar şi atunci când o persoană începe procesul de învăţare a unei limbi străine şi petrece, astfel, perioade de timp reţinând aspectele acelei limbi, începe deja să îşi reconfigureze personalitatea.

De aceea, identitatea biculturală nu se câştigă doar prin naţionalităţi diferite, ci şi prin învăţarea unei limbi străine, căci se naşte astfel o identitate hibridă, în permanentă schimbare. Acest proces de reconfigurare culturală este unul remarcabil, modelând personalitatea şi obiceiurile persoanei. Limbajul şi chiar identitatea, într-o oarecare măsură, se vor afla într-o continuă transformare. Acest proces este accelerat de petrecerea unei perioade de chiar câteva săptămâni în ţara a cărei limbă încercăm să o învăţăm.

Astfel, identitatea noastră poate oscila periodic între cele două sisteme culturale, cu greu atingându-se un echilibru în formarea personalităţii. Observăm des acest lucru la cei care pleacă din ţară să lucreze în altă parte. Chiar plecaţi o lună sau două, la întoarcere pronunţă greşit anumite cuvinte din limba nativă şi par a se purta diferit. Chiar dacă pare un aspect dificil, acesta nu este neapărat un lucru rău. Dimpotrivă, identitatea biculturală îţi poate asigura reuşita dacă eşti nevoit să părăsești definitiv ţara de origine.

De fapt, persoana expusă simultan la două culturi diferite va avea mereu propria identitate în schimbare. Dintotdeauna s-a spus că, pentru a înţelege cu adevărat o limbă, trebuie înţeleasă cultura acesteia, iar cultura nu poate fi învăţată, ci simţită şi experimentată. Limbajul nu se poate înţelege cultural prin reguli şi structuri date, ci prin simpla acţiune de a mânca (de exemplu, de a gusta o pizza italiană), de a bea băuturile tradiţionale, de a simţi aşa cum simt localnicii (de exemplu, a pune patos în tot ceea ce faci ca un spaniol). Toate aceste acţiuni sunt făcute fără a le conştientiza.

Se pare că a avea o identitate biculturală este un aspect pozitiv, care nu face altceva decât să ne îmbogăţească atât personalitatea, cât şi limbajul.