Pentru adulţii de astăzi, prima limbă străină învățată a fost franceza. Aceasta era în vârful clasamentului acum 25 de ani, aşa cum limba rusă reprezenta singura alegere cu încă 15 ani în urmă.

Datorită schimbărilor contemporane, limba engleză a devenit un cod universal valabil, cea mai importantă limbă de pe pământ. Oriunde te-ai duce vei întâlni cu siguranță o persoană vorbitoare de limbă engleză cu care să te înţelegi.

Dar se pare că românii se plictisesc repede de clasamentele generale, pentru că, de câţiva ani, topul s-a schimbat iar pentru noi. Românii au început să caute cu ardoare profesori de limbă germană, spaniolă, chineză sau japoneză pentru copiii lor. De asemenea, şcolile în care sunt predate cât mai multe limbi străine sunt acum în preferinţele românilor şi greu poţi prinde un loc pentru copilul tău.

Astăzi se consideră că nu mai este suficient să cunoşti şi să foloseşti limba engleză. Toţi reprezentanţii noii generaţii fac acest lucru cu uşurinţă. În zilele noastre, angajatorii sunt mult mai interesaţi de alte limbi străine pe care le știi, acestea reprezentând un plus la angajare. În UE vorbitorii de limbă engleză sunt extrem de numeroşi, pe când cei care cunosc şi folosesc limba chineză sau japoneză – nu. De aceea cunoaşterea unei limbi care nu este de circulaţie internațională poate reprezenta un adevărat atu, ce te poate ajuta chiar în situaţia negocierii unui salariu. O firmă de succes va şti să-şi păstreze angajaţii prin motivare şi apreciere.

Astfel, trend-ul românesc de a cunoaşte cât mai multe limbi străine este determinat de o necesitate economico-profesională în care se caută permanent angajaţi ce pot aduce un plus angajatorului.