Se spune că învăţarea unei limbi străine îţi lărgește mintea, îţi deschide noi orizonturi în privinţa carierei. Oricât de adevărat ar fi, nu ştim cum vor sta lucrurile peste 10 sau 20 de ani. Metodele de învăţare şi motivele pentru care învăţăm o limbă străină s-au schimbat radical de-a lungul anilor.

Oare ce ne va aduce viitorul în privinţa studiului limbilor străine? Cu toţii începem studiul unei limbi străine în mediul şcolar pentru că aşa ne impune planul de şcolarizare. Ne luptăm de-a lungul anilor de şcoală să ne rezolvăm cu bine temele fără să fim convinşi că ne vor folosi în viitor.

Totuşi, fără exerciţiu constant, regulile gramaticale încep să se estompeze în minţile noastre. Cu toate acestea, ține doar de noi să schimbăm lucrurile prin transformarea studiului într-un hobby.

Pe de altă parte, dezvoltarea permanentă a tehnologiilor digitale poate reprezenta un blocaj în învăţarea unei limbi străine. Există acum Babelverse (care permite telefonarea interpretului ales şi accesarea serviciilor acestuia de la distanţă), gadget-uri de traducere…

Dar reprezintă acestea variante reale? Ne putem oare mulţumi cu mai puţin? Google Translate a evoluat semnificativ pe parcursul ultimilor ani şi probabil că evoluţia sa viitoare va fi uluitoare. Chiar dacă nu va ajunge la nivelul unui traducător real, el va putea reprezenta un ajutor pentru toţi cei ce au nevoie.

Totuşi, faptul că învăţarea unei limbi străine influenţează pozitiv procesele de gândire şi schimbă structura neuronală poate reprezenta în viitor un aspect important pentru aprofundarea unei limbi străine. Se ştie, de fapt, că omul face în principal ceea ce consideră potrivit pentru el, nu ceea ce este constrâns să facă.