Se spune că mintea noastră se dezvoltă într-o nouă direcţie odată cu fiecare limbă învăţată şi, cu cât învăţăm mai multe limbi străine, cu atât devenim mai versatili, mai deschişi în gândire. Astfel, în zilele noastre învăţarea limbilor străine poate reprezenta garanţia unei reuşite la nivel european sau global.

Europa are 23 de limbi oficiale, printre care şi limba franceză, care până acum 15-20 de ani deţinea locul 1 între limbile învăţate de cetăţenii români. Sistemul de învăţământ îi garanta acest loc prin introducerea sa în planurile cadru începând cu clasa a III-a. Dar lucrurile s-au schimbat, limba franceză se studiază astăzi doar ca limba a doua, numai începând din clasa a V-a, fiind detronată de limba engleză.

Cu toate acestea, limba lui Voltaire este vorbită de peste 200 de milioane de persoane de pe cele cinci continente, fiind astfel a noua limbă vorbită de pe glob. Se ştie că limba franceză poate juca un rol important în obţinerea unui job deoarece aceasta este limba internaţională a modei, artelor, arhitecturii, teatrului şi mai ales a gastronomiei.

În ceea ce priveşte mediul online, limba franceză este foarte folosită, aflându-se pe podium, după limba engleză şi cea germană, dar mult înaintea celei spaniole. Totuşi, în cadrul european, limba franceză are o importanţă mai mare, toate documentele şi discuţiile Consiliului European fiind raportate atât în limba engleză, cât şi în limba franceză. Aceasta este, astfel, o limbă de lucru în consolidarea relaţiilor între statele europene şi chiar între Europa şi celelalte continente.

Limba franceză poate reprezenta un atu şi pentru cei care doresc să călătorească mult sau cei cărora slujba le impune efectuarea unor călătorii în interes de serviciu, deoarece există multe regiuni (Franţa, Canada, Elveţia, Africa, Monaco) unde se vorbește limba franceză.

Toate aceste informaţii ar trebui să ne pună pe gânduri, deoarece este necesară o repunere în drepturi a limbii franceze, concretizată prin accesul mult mai devreme al elevilor la această limbă. Copiii învaţă repede şi uşor de la vârste foarte fragede, iar adulţii se pot feri de boli grave (precum demenţa) prin antrenarea minţii în învăţarea unei limbi străine.