Se spune că hainele nu sunt importante, ci oamenii care le poartă deoarece personalitatea noastră este cea care creionează farmecul ținutei, îi stabilește valoarea, oferindu-i particularitate și unicitate.

Cu toate acestea, ce ar putea face pentru noi un costum dacă ne dorim să ne angajăm într-un mediu de afaceri? Știm cu toții că prima impresie se definește în câteva secunde, maxim zece, timp în care creierul nostru clasifică individul și situația de comunicare pe criterii vizuale și auditive. Astfel, vestimentația, gestica, mimica, tonalitatea folosită și ritmul vocii definesc, în viziunea proprie, indivizii cu care intrăm în contact și ne definesc și pe noi în ochii celorlalți.

Costumul, ca simbol al mediului de afaceri, poate comunica autoritate și poate solicita respect din partea celorlalți. Simpla prezentă la o întâlnire / conferință / un eveniment îmbrăcat la patru ace comunică subtil că ești o persoană aflată în control, pregătită și hotărâtă. Totuși, costumul nu va reuși să-i confere autoritate şi prestanță unei persoane care nu obişnuieşte să poarte astfel de haine, deoarece lipsa de experienţă poate fi evidentă şi se poate citi nonverbal.

Oricum, modul elegant şi încrezător de a purta un costum este o experienţă socială care se poate învăţa prin exerciţiu, repetare și chiar prin lecturarea unor cărţi bazate pe respect de sine. Există, de asemenea, consultanţi de imagine care îţi pot oferi câteva sfaturi extrem de utile, deoarece alegerea costumului trebuie făcută cu atenţie. O vestimentaţie prea largă sau prea lungă poate crea o impresie extrem de dăunătoare pentru succesul în afaceri.

Atunci când siguranţa de sine creşte, aceasta este susţinută de vestimentaţia elegantă într-un mod concret. Individul va transmite încredere, siguranţă, autoritate. Tânăra generaţie respinge, de obicei, ideea de costum considerându-l învechit, bătrânesc. Puţini sunt cei care nu folosesc blugii rupţi sau hainele largi. Cu toate acestea, cei care se dedică ulterior în viaţă mediului de afaceri îşi dau treptat seama că a te îmbrăca la patru ace reprezintă cheia succesului, oamenii te respectă şi te ascultă mult mai mult dacă îi impresionezi prin ţinută.

Orice om de afaceri înţelege că dacă îşi doreşte colaborări reuşite din care să aibă parte de câştiguri importante trebuie, înainte de toate, ca el însuşi să aibă o ţinută impecabilă!