Este un lucru deja ştiut că limbajul corpului este foarte important în orice situaţie socială. Cu atât mai mult în cazul unui interviu de angajare… Un interviu înseamnă, în primul rând, a vă vinde competenţa sau competenţele, a obţine informaţii şi a pune întrebări. Ambele părţi implicate folosesc limbajul corpului pentru a face impresie şi a lua decizii importante privind cariera.

La interviul de angajare există câteva gafe de evitat. Deşi nu este un clasament, iată care ar fi cele mai importante greşeli de evitat la interviu:

  1. Ţineţi cont de maniere. Proastele maniere vă pot distruge orice şansă de angajare. Lăsaţi-l pe intervievator să intre primul în cameră şi nu vă aşezaţi decât la invitaţia acestuia. Daţi mâna cu fiecare persoană pe care o întâlniţi. Nu vă ştergeţi nasul cu mâneca.
  2. Deşi mai rare, sunt situaţii în care vă puteţi împiedica. Vă cereţi scuze în speranţa că intervievatorul manifestă înţelegere pentru dumneavoastră. Nu este deloc recomandabil să o faceţi intenţionat, cu scop umoristic. Nu toată lumea gustă astfel de glume la un interviu de angajare.
  3. Nu căscaţi! Acest gest se traduce simplu prin: Mamă, ce interviu plictisitor! Nu vă doriţi să jigniţi din start angajatorul.
  4. Nimănui nu-i place să-i fie invadat spaţiul personal. Asiguraţi-vă pe cât posibil că nu sunteţi prea aproape de persoana ce vă intervievează (minim 40 cm).
  5. Gafele de ţinută sunt de evitat. Rimelul întins, şerveţelele pline de sânge de după bărbierit, petele de mâncare sau şliţul desfăcut sunt uşor de rezolvat printr-o vizită la toaletă înainte de interviu.
  6. Nu întârziaţi sub nicio formă. Chiar dacă nu vi se pare mare lucru să întârziaţi 1-2 minute, angajatorul nu va aprecia o persoană care nu se ţine de cuvânt.
  7. Strângeţi mâna ferm când salutaţi. Mâna moartă demonstrează dezinteres pentru jobul pe care îl doriţi.
  8. Nu este bine să nu răspundeţi la o întrebare. Tăcerea sugerează tot felul de lucruri, cum ar fi neştiinţă, neîncredere, probleme cu auzul, nepăsare etc.
  9. Nu flirtaţi cu angajatorul. Acest lucru vă face să păreţi disperat/ă şi nu o persoană pe care firma o doreşte.
  10. Mirosul corporal ucide orice şansă de angajare. Asiguraţi-vă că nu răspândiţi vreun miros neplăcut înainte de a intra în aceeaşi cameră cu intervievatorul.

Iată, deci, câteva sugestii care ar putea să vă ajute în obţinerea postului mult dorit, valabile aproape oriunde în societate.