Deşi cu toţii am auzit de proiectele pe fonduri europene, foarte puţini ştiu cu adevărat ce se urmăreşte în realizarea unui asemenea proiect. Ne mirăm de multe ori de ce un proiect a fost aprobat, iar altul nu, dar ar trebui să ne întrebăm ce paşi au urmat cei care au primit finanţarea.

Pentru a pune cap la cap un proiect de succes trebuie să urmăm patru etape esenţiale: analiza nevoilor, stabilirea bugetului, finanţarea şi elaborarea planului.

Analiza nevoilor reale ale societăţii este un pas peste care nu este de dorit să trecem, deoarece întâi trebuie să conştientizăm dacă produsul sau serviciul pe care dorim să îl oferim este cerut sau nu de piaţa de consum.

Cea de-a doua etapă, stabilirea unui buget real, este dificil de realizat pentru o persoană fără studii sau cunoştinţe în domeniul financiar. Totuşi, oricine îşi doreşte să devină antreprenor trebuie să ia în calcul viitoarea locaţie a firmei, terenului sau imobilului. Chiria sau achiziţionarea unei locaţii va reprezenta o mare parte din buget, la care se adaugă personalul necesar, mobilier, utilaje, echipament, obiecte de birotică etc. Important de ştiut este faptul că fondurile primite prin proiecte europene nu vor deconta cheltuielile făcute cu transportul sau montarea echipamentelor sau utilajelor, iar acestea pot fi destul de ridicate.

Dacă am stabilit bugetul, atunci ne putem gândi la finanţarea proiectului. Aici vom avea, cu siguranţă, nevoie de o firmă de consultanţă care să ne ghideze către tipul potrivit de proiect sau program de finanţare, în funcţie de ce decizii am luat în primele două etape. Acum este posibil să realizăm că trebuie să apelăm şi la un credit bancar pentru a putea demara afacerea, acţiune ce ar putea limita viitoarele investiţii.

Elaborarea planului proiectului este un pas care trebuie realizat împreună cu o firmă de consultanţă căreia să îi oferim toate informaţiile necesare, de la planul de afaceri la documentele solicitate. Proiectul va fi scris de un consultant, dar cu implicarea activă a viitorului antreprenor.

Totuşi, aceste etape sunt foarte uşoare comparativ cu ce va urma în momentul în care proiectul este aprobat, deoarece de abia atunci începe munca efectivă căci planul trebuie implementat, iar finanţarea vine ca o rambursare. Cert este că, deşi par greu de accesat, fondurile europene sunt menite a ne ajuta să ne extindem afacerea şi nu ar trebui să le trecem cu vederea.