Cu toţii ştim că scrisul este un obicei extrem de util pentru antrenarea creierului. De asemenea, acesta ne oferă libertatea de a ne exprima ideile şi opiniile într-o formă organizată, ordonată. Se realizează astfel o îmbunătăţire a abilităţilor de comunicare.

Totuşi, atunci când suntem nevoiţi să scriem într-o limbă străină e posibil să întâmpinăm dificultăţi. Iată câteva idei pentru a depăşi frica de a ne exprima scris în altă limbă decât cea maternă:

  • Concentrează-te pe procesul scrierii în sine şi nu pe rezultat!

Nesiguranţa ne poate bloca, la fel şi frica de necunoscut. De aceea, trebuie să ne concentrăm pe procesul scrierii în sine şi să uităm pe moment de aşteptări. Important este să ne alegem tema şi să aşternem pe foaie şirul gândurilor, apoi să ne documentăm pentru a completa şi a vedea tema şi din altă perspectivă.

  • Fii sincer!

Sinceritatea este cea mai bună politică şi atrage cititorii. Acestora le place când le vorbeşti din experienţă şi îţi dezvălui emoţiile.

  • Gândeşte într-o limbă străină!

De fiecare dată când învăţăm o limbă străină încercăm să traducem în cea maternă, dar acest lucru este un pas înapoi. Trebuie să învăţăm să ne organizăm şirul gândurilor în acea limbă străină.

  • Simplifică-ţi gândurile!

Evită enunţurile complexe! Ele vor deruta cititorii. Trebuie să folosim o exprimare concisă, fără timpuri verbale complicate, fără termeni colocviali. De asemenea, citatele trebuie să fie însoţite de sursa lor.

  • Uită de perfecţionism!

Perfecţionismul e o greşeală. În loc să ne blocăm pe ideea de perfecţiune mai bine ne concentrăm să fim unici, să ne creăm un stil specific.

Aşadar, dacă ştim o limbă străină trebuie să ne exprimăm în acea limbă, să învăţăm să ne organizăm şirul gândurilor în ea, altfel noţiunile se vor estompa.

Exerciţiul păstrează mintea antrenată!