De multe ori motivul călătoriilor în străinătate pot fi studiile. Tot mai mulţi studenţi caută studiile în străinătate în speranţa unei educaţii superioare. Această călătorie se poate dovedi dificilă sub multe aspecte. Este nevoie de adaptare la mai multe niveluri sociale la care studentul va avea acces.

Un prim lucru pe care îl poate face studentul este să îşi ia notiţe. Acestea se pot dovedi utile când aveţi nevoie de anumite detalii, adrese, locuri, cuvinte-cheie sau semne. Chiar dacă nu înţelegeţi limba, notiţele sunt importante. Astăzi aplicaţiile din smartphone-uri pot fi folosite ca înlocuitor al hârtiei şi pixului, deşi unii încă le preferă.

Ajutorul unui ghid local este major în cazul studentului străin. Dacă puteţi, faceţi un tur al locului ca să cunoaşteţi toate facilităţile, totodată şi câteva aspecte ale limbii. Din nou, aplicaţiile turistice din smartphone-uri pot fi utile, deşi contactul direct cu un ghid în situaţiile acestea poate fi mult mai util.

Fiţi flexibili, fără prejudecăţi! Fiindcă aţi ajuns într-o ţară străină este probabil că veţi vedea, auzi, simţi, gusta lucruri noi. Oamenii deschişi la minte au succes şi sunt primiţi în comunităţi. Dacă lăsaţi prejudecăţile să vă conducă, nu veţi avea nimic de câştigat şi nici grijile referitoare la eventualele schimbări ale stilului de viaţă nu ajută.

Cunoaşteţi eticheta locală! Fiecare cultură va avea reprezentări diferite pentru un aspect sau altul. Gesturile cu mâinile şi sensurile lor pot diferi de la o ţară la alta. Îmbrăţişările şi săruturile pe obraz pot fi plăcute şi apreciate, dar, prin ţările mai conservatoare, pot fi foarte jignitoare.

Interacţionaţi cu localnicii ca să beneficiaţi de experienţe autentice şi de lecţii gratuite de limbă, fie că e vânzătorul din colt, vecinul de palier sau colegul de cameră. Toate aceste contacte sunt mai mult decât benefice.

Nu uitaţi să folosiţi un dicționar recent care să cuprindă şi cele mai noi aspecte lingvistice ale limbii respective. Totodată, asiguraţi-vă că exploraţi locul în care studiaţi, astfel încât să gustaţi întreaga experienţă lingvistică!