Puţini sunt cei care ştiu că alfabetul latin a început să fie folosit de către români abia după anul 1860. Atunci a fost adoptat oficial în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza şi sub directa îndrumare a acestuia şi a mers în paralel cu alfabetul chirilic o perioadă destul de lungă pentru a putea fi însuşit de cărturari şi scriitori.

Înainte de această perioadă scrierea în limba română s-a realizat exclusiv prin folosirea alfabetului chirilic timp de aproape nouă secole. Acesta a fost creat de doi fraţi, Chiril şi Metodiu Constantin (crezuţi a fi români macedoneni), inspirându-se dintr-o variantă veche a alfabetului grecesc. Alfabetul chirilic a devenit, timp de aproape 900 de ani, limba textelor bisericeşti şi a celor administrative. A fost nevoie de o recunoaştere publică a originii limbii şi poporului român, mişcare aflată în toi la mijlocul secolului al XIX-lea, pentru a se reveni la folosirea alfabetului latin în mod oficial.

Cu toate acestea, scrierea chirilică încă pasionează o multitudine de indivizi care-şi doresc să citească primele scrieri din limba română în alfabetul în care au fost editate: Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung (1521), operele lui Anton Pann sau scrierile bisericeşti ale acelei vremi. De fapt, pentru aportul adus creştinătăţii, Chiril şi Metodiu Constantin sunt sărbătoriţi, în calendarul ortodox, pe data de 11 mai. Mai mult decât atât, bucureştenii pot descifra scrieri în alfabetul creat de aceştia în Biserica Sfinţilor Chiril şi Metodiu de pe Bulevardul Mărăşti, în campusul Agronomie.

Pentru doritorii de exerciţii lingvistice, acesta este alfabetul chirilic:

art22Faceţi un exerciţiu şi încercaţi să traduceţi:

art22b

Spor!