Rondele din oţel şi alamă sau hârtii subţiri din plastic, toate exercită asupra noastră o fascinaţie puternică. Dar cum şi unde se imprimă?

Monetăria Statului imprimă monede şi bancnote pentru Banca Naţională a României şi, în ciuda numeroaselor cereri de a crea bancnote şi pentru alte ţări, România nu a imprimat decât pentru Republica Moldova. Singura ţară din Europa care imprimă bancnote pe hârtie de plastic, România a ales să ajute doar Republica Moldova deoarece aceasta din urmă nu are o imprimerie naţională.

Oricum, tonele de metal (aproximativ 6.000 de tone anual) vin din Franţa, Marea Britanie sau Italia. Acestea sunt turnate în forme de 1 ban, 5, 10 sau 50 de bani şi presate cu două ştampile monetare. Șeful producţiei de la Monetăria Statului, Dan Păunescu, afirmă că presa reuşeşte să facă 750 de monede pe minut, ceea ce implică o viteză de lucru fenomenală, de aproximativ 12-13 monede pe secundă. Ajungând la circa două milioane de monede pe zi, se ştie totuşi că, la imprimarea monedei de 1 ban, costurile de producţie depăşesc valoarea produsului.

Drumul rondelelor lucitoare nu se opreşte aici. Imediat după imprimare, monedele sunt întâi verificate manual de angajaţii Imprimeriei Naţionale, iar apoi sunt numărate cu ajutorul maşinilor.

Dar să vedem şi care sunt etapele imprimării bancnotelor. Foliile subţiri de plastic devin putere de cumpărare tot sub acoperişul Imprimeriei Naţionale. Prima etapă este imprimarea ferestrei transparente care conţine semnele de siguranţă, iar apoi bancnotele primesc culoarea. Toate aceste operaţii se fac pe folii mari de plastic. De abia după imprimare banii sunt tăiaţi şi număraţi automat. Dar România face doar bancnote de 1, 5 şi 10 lei, pe când cele mari sunt imprimate în Elveţia.

Foliile de plastic preferate de Imprimeria Statului sunt cu 30% mai scumpe decât cele de hârtie, dar de 6 ori mai rezistente scăzând costurile pe termen lung.

Tot Imprimeria Naţională se ocupă şi de verificarea periodică a stării banilor din uz, iar aceasta a găsit o metodă extrem de ingenioasă de a folosi banii deterioraţi aceştia devin pubele de gunoi. Interesantă metamorfozare!