Imaginea antreprenorului în România poate fi reprezentată de un tânăr născut în anii ’90. Este un idealist, dornic de schimbare, mereu în căutare de oportunităţi şi adaptat la contextul turbulent al transformărilor economiei naţionale.

Din anii ’90 până în prezent antreprenorii fondatori au parcurs vremuri grele. Ei sunt astăzi seniorii care predau ştafeta generaţiei ce vine din urmă. La nivel macro-economic, misiunea antreprenorilor fondatori a fost să pună bazele unui mediu de afaceri într-o ţară ex-comunistă, precum România. La nivel micro-economic a însemnat tranziţia de la statutul de angajat la stat la cel de liber-profesionist. Aceştia au riscat foarte mult având în vedere fluctuaţiile enorme ale inflaţiei în ultimii 20 de ani. Accesarea instrumentelor de finanţare a fost dificilă atât datorită dobânzilor masive la împrumuturi, cât şi datorită lipsei de capital. De-a lungul tranziţiei economice, antreprenorii au făcut pionierat în iniţiative private şi în promovarea valorilor economiei de piaţă în România.

Astăzi, ştafeta este preluată de generaţia celor care au crescut cu internetul în buzunar şi cu tehnologia la vârful degetelor. Ei au studiat în ţări cu o cultură de business solidă, unde au întâlnit proprietari de companii cu tradiţie de câteva generaţii, conectaţi la noile tendinţe. Tinerii antreprenori-moştenitori se gândesc la dezvoltarea business-urilor la scară globală, îşi exprimă opiniile direct online, folosind tehnologia în mod natural.

Totuşi, în acest moment, antreprenorii români nu par să fie înclinaţi spre profesionalizarea conducerii afacerii, adică păstrarea drepturilor de proprietate asupra afacerii, ci către atragerea unor manageri externi la conducerea companiei. Diferenţele de viziune dintre generaţii devin periculoase pentru afacere la nivelul gestiunii şi evoluţiei acesteia. Vieţile personale pot deveni câteodată capcane pentru afacere. Sunt faimoase numeroase cazuri de finaluri dramatice ale unor antreprenori români, care au atras şi prăbuşirea afacerilor pe care le construiseră.

În România încă se construiesc afaceri de familie ce se pot lăsa moştenire. Ne vine greu să urmăm exemplul afacerilor de familie seculare din toată lumea şi vrem, ca de obicei, să ne creăm propria cale, cu toate riscurile de rigoare, făcând acest drum al moştenirii mai anevoios decât ar trebui să fie.