În ultimii ani, în România salariul mediu net s-a situat în jurul a 1700 RON, însă piaţa de lucru nu oferea o sumă mai mare de 1200-1400 RON celor tineri, cărora suma aceasta li se pare total neatractivă. Bursele de locuri de muncă din ultimii ani au confirmat, la rândul lor, dezinteresul faţă de locurile de muncă oferite de companiile autohtone.

La prima vedere, nivelul salarizării este principalul motiv pentru care aceştia refuză joburile în România. Specialiştii atenţionează însă că nu doar salariile mici îi descurajează pe absolvenţi. Sociologul Daniel Sandu afirmă în Vocea Transilvaniei că ,,principala problemă a tinerilor nu este lipsa unui loc de muncă, ci a unui proiect. Ei pleacă invocând faptul că nu găsesc un viitor aici, lucru care este legat de altceva decât oportunităţile strict profesionale.” Totodată, cercetătorul a observat că 50% dintre toți tinerii s-au simţit şi discriminaţi. Întrebaţi dacă au încredere că se poate schimba în bine ceva în România, doar 30% au răspuns pozitiv.

În prezent, zeci de mii de tineri îşi termină studiile în străinătate şi revin apoi în ţară. Aici stau o perioadă, după care jumătate decid să plece din nou în următorii ani. Foarte puţini merg la vot, deşi 60% sunt dispuşi să facă ceva important, să protesteze sau să se mobilizeze pentru o cauză. Cei mai mulţi tineri (75%) consideră că vor reuşi să facă acest lucru în România. Tinerii sunt dispuşi să investească energie în România pe o perioadă limitată, dar doar dacă văd rezultate. Altfel, aleg străinătatea. Plecarea în străinătate a absolvenţilor este cauzată şi de lipsa unor oportunităţi de angajare în dorite domenii. Conform unor studii difuzate de AGERPRES, s-a observat o mare discrepanţă între ofertele de pe piaţa muncii şi ceea ce îşi doresc tinerii. Cei cu studii medii caută să se califice pentru munca la birou, în timp ce piaţa muncii caută sudori, mecanici şi îngrijitori de bătrâni. O mare parte din tinerii absolvenţi de studii medii participă la cursuri de formare pentru activități de birou, sperând ca mai târziu să avanseze pe poziţii superioare.

În concluzie, dacă vor să angajeze tineri absolvenţi, angajatorii din România va trebui să acorde mai multă atenţie unor aspecte legate de cariera şi viitorul angajaţilor. Companiilor care nu pun prea mare preţ pe aceste aspecte nu le rămâne decât să mărească substanţial salariile, în speranţa că angajatul va savura prezentul, faţă de eventualele perspective sumbre privind viitorul şi cariera.