Aţi observat că astăzi comunitatea ştiinţifică se face înţeleasă folosind exclusiv limba engleză? Acest lucru nu a fost dintotdeauna aşa.

În vremurile de glorie ale Romei, limba latină era codul general pentru nobilime. Înainte de această perioadă, limba dominantă a fost greaca, iar cu mult înainte predomina limba arabă.

Limba latină a fost folosită ca o punte de legătură între comunităţi vorbitoare de limbi diferite. Cert este că toţi cei ce luau parte la aceste conversaţii erau poligloţi. Însă această situaţie a luat sfârşit în secolul XVII, odată cu ceea ce poartă numele de revoluţia ştiinţifică. Peste tot în Europa au început traducerile în limba latină sau franceză. Astfel că, până la finalul secolului al XVIII-lea, lucrările de chimie, fizică, psihologie sau botanică au fost traduse, într-un procent impresionant, în limbile engleză, franceză, germană, italiană, suedeză sau chiar daneză.

Totuşi, pe la jumătatea secolului al XIX-lea, comunitatea ştiinţifică a început să folosească preponderent limbile engleză, franceză şi germană, toate în proporţie egală. Dar trei limbi erau prea mult. După primul război mondial americanii au interzis folosirea limbii germane pe teritoriul SUA.

Importanţa limbii engleze în dezvoltarea timpurie a tehnologiei moderne a stat la baza dezvoltării sale în calitate de cod general valabil. Cu siguranţă mai mult de 50% din informaţia online este în limba engleză. Această realitate a făcut numeroase state să-şi adapteze vocabularul din punct de vedere morfologic şi fonetic pentru a se putea plia pe tastatura QWERTY, fără de care le-ar fi fost negat accesul la ceva considerat vital în secolul XXI.