În termeni generali, oamenii nu se pricep să detecteze minciunile. Nici în cazul experților în limbajul trupului rezultatele nu sunt mai bune de 70%. Așa că, dacă vă regăsiți în situația neplăcută de a decide dacă aveți un mincinos în față sau nu, iată câteva sugestii de care să țineți cont, chiar și la locul de muncă:

  1. Pentru început, mincinoșii tind să facă greșeli și ezitări în vorbire. Aceștia prezintă începuturi ezitante, neizbutite, pronunțări greșite mai numeroase decât cei care spun adevărul, deoarece este mai dificil să mințim decât să spunem adevărul, lucru pe care îl resimte și centrul vorbirii.
  2. Din cauză că le e mai greu să mintă decât să spună adevărul, aceștia oferă răspunsuri mai scurte, încercând să ascundă minciuna. Acest lucru este util doar dacă știți cum și cât vorbește persoana în mod normal, astfel observația nu este concludentă.
  3. Un alt aspect util este gestul cu palmele deschise în sus, prin care o persoană pare nesigură sau că vrea să se dezvinovățească. Deși există dezbateri acerbe între oamenii de știință pe această temă, este clar că acest gest arată nesiguranță, și câteodată nesinceritate. Combinat cu alte aspecte, acest gest poate trăda un mincinos.
  4. Când mint, unele persoane au tendința de a ridica vocea. Acest lucru se datorează tensiunii crescute din timpul minciunii. Se poate spune că gravitatea minciunii urcă direct proporțional cu tonalitatea vocii.
  5. Tot dificultatea minciunii, efortul mental din timpul unei minciuni, dilatează pupilele mincinosului. Fiți atenți la ochi celui cu care vorbiți.
  6. La fel este și situația clipitului din ochi. Cercetările sugerează că acest lucru este asociat cu lipsa de sinceritate. Totuși, efortul mental intens și inteligența ridicată sunt, de asemenea, legate de clipitul des.
  7. Pe măsură ce se afundă în minciună, persoanele nesincere își ating propriul corp. Acestea își frâng mâinile, își ating fața, obrajii, buzele, tâmplele; toate fiind semne ale unei tensiuni și nervozități crescute. Gesturile acestea se numesc adaptori și se întețesc considerabil în timpul minciunii.

Așadar, indiferent în ce situații de viață vă aflați, la serviciu, acasă, pe stradă, la cumpărături etc., aceste mici secrete vă pot fi de folos să descoperiți persoanele nesincere.