Un translator depune un efort intelectual susţinut atunci când lucrează. El traduce limba vorbită sau limbajul semnelor dintr-o limbă în alta. Activitatea translatorului presupune ascultarea, înţelegerea şi memorarea conţinutului mesajului în limba sursă şi reproducerea acestui mesaj în diferite limbi ţintă. De cele mai multe ori acest proces este unidirecţional, din limba sursă în limba ţintă, de obicei limba maternă pentru translator, dar poate fi şi bidirecţional.

Deşi în particular putem întâlni translatori într-o gamă variată de situaţii de comunicare, în general ei îşi desfăşoară activitatea în cadrul întâlnirilor majore şi formale, în cadrul întâlnirilor de afaceri, expoziţiilor, lansărilor de produse. Ei sunt prezenţi cu ocazia procedurilor legale în cazurile cu aspect penal sau administrativ, în diferite situaţii pentru a asista poliţia, la audieri de martori sau înfăţişări la tribunal. Pot fi prezenţi la interviuri din partea angajatorilor sau la diferite evenimente sociale ale comunităţii locale în cadrul parteneriatelor legale.

Pentru traducerea orală există mai multe categorii ale activităţii unui translator: traducerea simultană, în care translatorul stă într-o cameră izolată fonic şi traduce în căşti, în timp real, în timp ce vorbitorul încă vorbeşte. O variantă a acestui tip de traducere este traducerea şoptită în apropierea vorbitorului, pe un ton moale; traducerea consecutivă, unde vorbitorii fac pauză pentru traducere după mai multe propoziţii sau idei; traducerea ad-hoc, unde translatorul se asigură că vorbitorii se înţeleg fără să îi oprească sau fără să traducă integral mesajul. Această ultimă categorie de traducere se poate desfăşura şi prin telefon şi nu este nevoie ca vorbitorii să fie fluenţi în limba sursă.

În cazul limbajului semnelor, traducerea se face interpretând semnele şi traducând în limba ţintă. O zonă nouă de traducere este cea dintr-un limbaj al semnelor în altul.

Ca translator este importantă asimilarea limbajului rapid, dezvoltarea memoriei auditive, utilizarea mijloacelor IT, profesionalismul şi o conduită de lucru bine pusă la punct.