Nu este exclus ca sărbătorile Pascale să vă găsească departe de locurile natale, probabil într-o deplasare în interes de serviciu, lucru obişnuit pentru un interpret. De aceea, e bine de ştiut că diferite locuri de pe glob au tradiţii şi obiceiuri specifice, inedite, care vă pot surprinde cu adevărat.

Astfel, în Franţa nu veţi auzi clopotele bătând în niciuna dintre cele trei zile de Paşte, deoarece legendele spun că acestea sunt la Roma, unde sunt binecuvântate. La întoarcerea în ţară, exact în duminica Paştelui, clopotele împart, conform legendelor, ouă, pui şi iepuri de ciocolată prin toate grădinile prin care trec.

Și în Germania grădinile caselor sunt centrul căutării pentru copii, deoarece aici părinţii ascund un coş plin cu ouă de ciocolată şi alte dulciuri.

Tradiţii asemănătoare cu ale românilor se regăsesc în Grecia, unde credincioşii merg la slujba de Înviere pentru a lua lumină, ciocnesc ouă şi se salută cu ,,Christos Anesti!” (Hristos a înviat!), la care răspund: ,,Alithos Anesti!” (Adevărat a înviat!). Mai mult decât atât, în Vinerea Mare, în Atena, grecii plimbă o replică a mormântului lui Hristos prin tot oraşul.

Dacă vă aflaţi în Rusia şi vi se înmânează un cui în ziua de Paşte, nu vă panicaţi! Obiceiul lor este de a sparge ouăle înroşite cu ajutorul unui cui ca simbol al răstignirii lui Hristos.

Dacă nimeriţi în mijlocul unui grup de copii care cerşesc, sigur vă aflaţi în Finlanda. Aici, în ajunul Paştelui, copiii merg pe străzi să cerşească murdari de funingine pe faţă de la focurile imense aprinse de părinţi.

În Argentina veţi primi Rosca de Pascua, o prăjitură specifică sărbătorilor pascale, iar în Liban veţi savura Maamoul, un deliciu din griş şi unt, umplut cu nuci caramelizate şi acoperit cu zahăr pudră.

Dacă ajungeţi în Polonia, nu cumva să vă oferiţi să ajutați gazda la prepararea bunătăţilor de Paşte! Superstiţiile polonezelor spun că bărbaţii nu au voie să ajute, altfel cozonacul nu creşte sau doamnele încărunţesc ca mustăţile bărbatului.

Oriunde aţi ajunge de Paşte, veţi găsi ouă roşii, familii strânse în jurul mesei, oameni legaţi prin sentimente de credinţă, bunătate şi omenie.