Timpurile pe care le trăim ne surprind uneori prin valorile sau nonvalorile pe care le impun. Epoca vitezei nu pare a pune preţ pe punctualitate, de multe ori aceasta fiind interpretată ca nerăbdare sau ca o marcă a cuiva care ,,nu are ce face”.

De fapt, a fi punctual reprezintă astăzi o virtute rară pe care puţini o mai au. Cu toate acestea, orice om de afaceri sau promotor al propriei afaceri trebuie să fie conştient de faptul că punctualitatea este parte integrantă a cărţii sale de vizită, este o trăsătură ce îi poate defini activitatea sau îl poate individualiza în faţa posibililor clienţi. Punctualitatea poate determina succesul unei colaborări sau al unui parteneriat. Totodată, a fi punctual transmite respect faţă de cel care te aşteaptă, politeţe, educaţie şi bun simţ.

Nicio scuză sau justificare, cu excepţia situaţiilor grave sau medicale, nu poate fi acceptabilă pentru colaboratorul care şi-a respectat cuvântul dat şi a ajuns la timp. Nici traficul, oboseala sau aglomeraţia nu anulează lipsa de respect resimţită de cel care este pus în situaţia de a aştepta. Orice colaborare pornită aşa se poate materializa în eşec în afaceri, nereuşita de a te afirma, afectarea relaţiilor cu semenii sau incompetenţă.

Dacă punctualitatea nu este una dintre calităţile dumneavoastră, puteţi încerca următoarele soluţii pentru a vă respecta cuvântul dat:

  • daţi ceasul cu 10 minute înainte şi faceţi-vă că aţi uitat acest aspect;
  • folosiţi o agendă datată şi împărţită pe ore pentru a planifica toate întâlnirile;
  • încercaţi să vă puneţi în locul celui care vă aşteaptă;
  • cereţi ajutorul unui time-coach pentru o perioadă de timp.

De asemenea, puteţi ajuta la formarea unei rutine de punctualitate prin alegerea şi pregătirea din seara anterioară a tuturor lucrurilor necesare întâlnirilor din ziua respectivă.

Cu toate acestea, Codul Bunelor Maniere ne explică faptul că, atunci când mergem în vizită la cineva acasă, este recomandată o întârziere de cinci, maxim zece minute. Pe de altă parte, o întâlnire în oraş implică ajungerea cu cinci, chiar zece minute înaintea orei stabilite, pentru a da dovadă de seriozitate.

Astfel, este clar că persoana punctuală transmite celorlalte că este serioasă, organizată, perseverentă, matură şi că îşi respectă cuvântul dat.