Evoluţia rapidă a internetului influențează majoritatea aspectelor vieţii noastre cotidiene. Învăţarea unei limbi străine este un proces desfășurat într-un mod foarte eficient în sala de clasă. Sistemele de învăţământ se preocupă în mod expres de aceste aspecte.

Totuşi, dacă nu suntem dispuşi să stăm în bancă şi să învăţăm o limbă străină, există alternative. Online sunt disponibile numeroase aplicaţii distractive de studiere a unei limbi străine. Evident, această metodă de studiu are avantaje, dar şi dezavantaje. Este rapidă, disponibilă oricând, oriunde şi mai ales distractivă. Este utilă când ne grăbim să atingem esenţialul în studierea unei limbi. Asocierea de imagini şi cuvinte sau expresii este una din metodele preferate de cei care studiază limba. Dar contactul cu profesorul, în mod direct, cu tactul pedagogic şi cunoştinţele sale nu se poate regăsi online.

O altă metodă faţă de cea tradiţională este metoda piramidei memoriei. Este o metodă arhaică folosită încă din Roma sau Grecia antică ce iuţeşte abilităţile celui ce memorează. Tot datorită internetului, această metodă a cunoscut o revenire spectaculoasă. Se bazează pe conştientizarea spaţiului înconjurător, vizualizare şi memorare a obiectelor, alături de abilităţi fonetice sau semantice, bucurându-se la final de rezultate uimitoare. Totuși, aceste procese cognitive pot fi obositoare. Creierul uman este un procesor de informaţii cu capacităţi imense de stocare şi accesare a informaţiei. O perioadă lungă sau intensă de folosire a acestei metode îl poate surmena pe cel ce studiază.

Prin urmare, este util să găsim metoda sau stilul de învăţare cel mai potrivit pentru noi şi să îl personalizăm. Folosirea metodei auditive este foarte accesibilă, fie că este vorba de CD-uri, casete sau MP4. Este o metodă de studiu individual pentru cei cu ritm de învăţare diferit.

Pentru cei dispuşi, o îmbinare a acestor metode de studiu ar fi utilă, deoarece profesorul îţi oferă răspunsuri verbale în multe situaţii, alături de exerciţii sau jocuri în scris. Studiul la clasă permite studenţilor să interacţioneze şi să-şi compare cunoştinţele, dar şi să-şi exerseze abilităţile dobândite. Totodată, nuanţele variate şi neclarităţile cu privire la diferitele aspecte lingvistice sunt acoperite mai eficient de un profesor în sala de clasă. Toate acestea pot fi dublate de eforturile individuale ale celui ce studiază, cu alte metode de studiu complementare.