Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au folosit de emoţii ca să supravieţuiască, exact cum facem şi noi astăzi. Deşi poate unele pericole din epoca de fier nu mai există astăzi, emoţiile şi exprimarea lor continuă şi azi să ne motiveze să acţionăm. Când ne este frică sau suntem neliniştiţi suntem motivaţi să fugim de ceea ce ne sperie.

La locul de muncă, din păcate, îngrijorarea resimţită în şedinţele tensionate provoacă o reacţie de luptă sau de fugă. Totuşi, în sala de şedinţă nu se cuvine să dăm bir cu fugiţii şi în mod cert ar trebui să rezistăm tentaţiei de a lua oamenii la pumni în astfel de situaţii.

Emoţiile sunt contagioase, deoarece oamenii îşi împărtăşesc trăirile. Când sunteţi la o petrecere şi toţi prietenii dumneavoastră sunt fericiţi şi plini de viaţă, e greu să fiţi trist şi apatic. De asemenea, cei care locuiesc cu o persoană deprimată adesea ajung şi ei la fel. La fel se întâmplă şi în cazul paranoicilor. Întrucât emoţiile sunt prin natura lor menite a fi exprimate, avem tendința să simţim ceea ce simt alţii. De aceea, este foarte important să ne controlăm limbajul trupului, deşi nu este mereu uşor. Comportamentul nonverbal este spontan şi nici măcar nu ne dăm seama de majoritatea gesturilor noastre. Putem să învăţăm să ne stăpânim mai bine expresiile şi să fim mai inteligenţi emoţional. Emoţia este, de fapt, o sursă de informaţie. Dacă vă conectaţi la sentimentele dumneavoastră, veţi beneficia de o sursă de cunoştinţe complet nouă. Iată câteva sugestii pentru a vă îmbunătăţi IQ-ul emoţional:

Nu vă înăbuşiţi emoţiile, ele există pentru un motiv;

Conectaţi-vă la emoţiile dumneavoastră şi la expresiile lor. Acest lucru se învaţă;

– Sentimentele dumneavoastră conţin informaţii vitale;

Interpretaţi limbajul trupului propriu;

Fiţi receptivi la emoţiile celorlalţi. Conţin informaţii importante;

Folosiţi-vă emoţiile pentru a vă stimula creativitatea şi a facilita rezolvarea problemelor;

Stăpâniţi-vă emoţiile. Exprimarea strategică şi inteligentă a emoţiilor prin limbajul trupului este cheia succesului.

Aşadar, fie că sunteţi la lucru, acasă, pe stradă, activi sau în vacanţă, în public sau în privat, emoţiile sunt cheia supravieţuirii, dar şi sursa de inteligenţă cea mai de preţ.