Dacă v-aţi întrebat vreodată cum se realizează traducerile profesionale, mai ales în domeniile dificile, tehnice sau legale, vă oferim câteva indicii.

În mod normal, traducerile sunt realizate de echipe de traducători specializaţi pe domenii, care sunt bine coordonaţi de un conducător de echipă. Iniţial, aceştia identifică în textul-sursă cuvintele care nu se traduc, greşelile de scriere, fragmentele de text lipsă şi altele. Urmează, apoi, o etapă de pre-editare specializată realizată în programele specializate de traduceri. Acest lucru este util mai târziu pentru forma finală a textului tradus. Pentru proiectele mai mari, echipa propune un cuprins pentru textul integral, pe care clientul îl aprobă sau îl respinge. Aspectul reprezintă şi un bun ghid pentru membrii echipei de traducători ce vor traduce diferitele părţi ale textului.

Urmează traducerea propriu-zisă care este, de obicei, realizată de un singur traducător, pentru a se asigura consecvenţa textului tradus. Acest traducător este un vorbitor nativ al limbii în care se traduce textul, pentru ca mai apoi textul tradus să fie verificat de şeful de echipă. Această variantă provizorie a textului suportă a nouă post-editare, pentru evitarea greşelilor care s-ar fi putut strecura. Apoi se formatează textul urmărindu-se varianta finală tradusă, după care se verifică totul, pentru ultima dată, de către un traducător diferit, dar din aceeaşi firmă, care este obiectiv. Se asigură, astfel, calitatea optimă a traducerii.

În final, şeful de echipă verifică produsul final din toate punctele de vedere: aspectul textului, aranjarea în pagină, numerotarea paginilor, numele proprii. Textul este transmis clientului în mai multe copii valabile.

Astfel, traducerea profesională a textelor presupune nu un efort individual, cum se bănuia, ci este vorba de un efort al unei echipe întregi de traducători specializaţi şi antrenaţi pe domenii diferite şi limbi variate. Dacă veţi avea nevoie de traducerea unui text, puteţi apela cu încredere la o echipă de profesionişti.