Ai încercat vreodată să pronunţi acelaşi enunţ în mai multe limbi, fiind totodată atent la veselia emanată sau resimţită? Se pare că oamenii de ştiinţă au făcut un studiu în această privinţă şi au ajuns la concluzia că limba spaniolă este definiţia fericirii. Astfel, spaniolii îşi trimit anual cele mai multe mesaje de dragoste deoarece folosesc o limbă care a ajuns să fie considerată pozitivă chiar prin topică.

Studiul a fost condus de doctorul Peter Dodds, angajat al Universităţii din Vermont, Statele Unite ale Americii, care a folosit cuvinte şi enunţuri din cele mai răspândite 10 limbi: spaniolă, engleză, chineză, franceză, arabă, portugheză, rusă, germană, coreeană şi indoneziană. S-a dovedit că limba spaniolă este cea mai optimistă, pe când cea chineză cea mai pesimistă. Această clasificare se datorează şi structurii frazei în cele două limbi, frecvenţei negaţiei în enunţuri, modului în care oamenii au învăţat să se exprime, evidenţiind posibilităţile care le sunt oferite de viaţă, nu greşelile pe care le-au făcut sau ar putea să le facă.

Tonalitatea limbii spaniole induce o stare de bine, de extaz ce se transmite atunci când o auzi vorbindu-se (fapt ce se poate datora muzicalităţii acestei limbi). Deşi pare ceva banal, studiul a demonstrat că şi creierul nostru simte această vibraţie pozitivă, intensificându-şi undele cerebrale, aşa cum s-a întâmplat şi cu subiecţii studiului când li s-au pus în căşti conversaţii în limba spaniolă.

Cert este că stă în firea oamenilor să încerce să dea dovadă de optimism în limbaj, chiar dacă o fac conştient sau nu. Ceea ce ar fi cu adevărat interesant de probat este dacă învăţarea limbii spaniole poate aduce o notă de optimism în existenţa unei persoane care are tendinţa de a da dovadă de pesimism. Dacă acest lucru ar fi posibil, atunci am putea spune că învăţarea unei limbi străine devine o terapie capabilă nu doar să ne îmbogăţească din punct de vedere lingvistic, ci un instrument ce ne poate îmbunătăţi starea mentală. Astfel, celor aproximativ 400 de milioane de fericiţi vorbitori de limbă spaniolă li s-ar alătura în timp record milioane şi milioane de indivizi porniţi în căutarea fericirii!!!