Limba engleză a devenit astăzi aproape obligatorie în majoritatea domeniilor de activitate ale omului modern. Este, de obicei, cerută de angajatori şi folosită cu mândrie de angajaţi în CV-urile lor. Majoritatea gadget-urilor sau obiectelor de uz casnic folosesc astăzi limba engleză în comenzi și este întâlnită în meniul de folosire al Smart-TV-ului. Este, deci, imperativ să o cunoaştem măcar la nivel de începător.

Dincolo de cursuri, profesori sau manuale există câteva aspecte utile de care puteţi tine cont atunci când studiaţi limba engleză pe cont propriu. Puteţi, în primul rând, să gândiţi în engleză şi nu în limba dumneavoastră nativă. Acest aspect vă scuteşte de timpul pierdut adaptând sau modificând textul sau mesajul de tradus. Folosiţi dicţionarul englez-englez şi veţi descoperi că, odată ce începeți să gândiţi în engleză veţi vorbi mult mai uşor.

Dacă deja gândiţi în engleză, puteţi purta conversaţii cu propria persoană cu voce tare pentru a vă simți cât mai confortabil vorbind. Vorbiţi cu voce tare în faţa oglinzii pentru 2-3 minute pentru a vă studia faţa, gura sau limbajul corpului, dar şi pentru a crea impresia că studiaţi împreună cu cineva. Când vorbiţi concentraţi-vă asupra cursivităţii mai mult decât asupra gramaticii, deoarece dacă vă opriţi din 2 în 2 secunde să corectaţi gramatica, veţi pierde timp şi eficienţă. Jocurile de cuvinte vă pot îmbunătăţi abilităţile de vorbire, felul în care vă folosiţi limba sau gura când pronunţaţi.

Folosiţi emisiunile TV sau videoclipurile de pe Youtube în limba engleză. Acestea vă ajută să vă îmbunătăţiți engleza vorbită, pentru că le puteţi asculta si apoi repeta observând aspectele la care trebuie să vă opriţi şi să insistaţi.

Limba engleză foloseşte accentul pe silabe sau chiar pe cuvinte întregi. Astfel, sensul se poate schimba. Ascultaţi vorbitorii nativi de engleză şi repetaţi sunetele accentuate. Studiaţi formele înrudite ale cuvintelor şi diferenţele de sens dintre ele pentru a folosi forma corectă atunci când vorbiţi. Formele verbelor la diferite timpuri pot face diferenţa dintre eficient şi ambiguu.

Încercaţi să reţineţi expresii, nu doar cuvinte individuale. Vorbitorii nativi de engleză nu vorbesc corect gramatical tot timpul. How do you feel today? este corect gramatical, dar nativii vor spune How’re you doing? sau What’s up? Expresiile sunt mai utile decât cuvintele atunci când ne preocupăm de cum sună mai natural limba vorbită.

Utile sunt şi proverbele sau expresiile populare. Gândiţi-vă cum vorbiţi în limba nativă şi adaptaţi în engleză proverbul sau expresia respectivă.

Dacă studiaţi limba engleză pentru angajare este bine să repetaţi diferitele momente de comunicare de la un interviu de angajare. Când plecaţi în SUA va fi nevoie de alte studii. La restaurant, la hotel sau la club se poate vorbi total diferit.

Nu vă îngrijoraţi despre cum sună când vorbiţi, relaxaţi-vă! Folosind toate sfaturile de mai sus, vă veţi îmbunătăţi cursivitatea, pronunţia şi mimica în limba engleză.