Indiferent de mediul social sau profesional în care ne învârtim, trebuie să fim conştienţi că viitorul ni-l putem scrie cu ajutorul gândirii pozitive. De fapt, autosugestia este cea care ne poate deschide mult mai multe uşi decât pregătirea profesională.

Succesul profesional poate fi atins prin cultivarea unei gândiri pozitive şi, mai ales, prin evitarea unor expresii care ne pot frânge iremediabil aripile.

Iată câteva expresii pe care niciun traducător, translator sau orice altă categorie profesională nu ar trebui să le rostească la primirea unei sarcini de lucru:

E imposibil! – Această propoziţie emană negativism şi setează creierul pe ideea neputinţei. Odată rostit acest enunţ, nu mai poţi fi suficient de creativ încât să găseşti o soluţie. De aceea, cel mai bine este să te fereşti să afirmi aşa ceva nu doar în preajma altcuiva, cât şi pentru propria persoană.

Nu pot face acest lucru! – Dacă acesta este primul gând, el te va ţine cu siguranţă la distanţă de găsirea unei soluţii. Cel mai bine este să începi prin a-ţi spune: Hai să vedem cum pot face acest lucru!

Acest lucru nu va merge! – Expresia dată respinge din start posibilitatea realizării ei din cauza prezenţei negaţiei. Cel mai bine ar fi să încercăm să enunţăm propoziţia fără negaţie: Acest lucru va merge! Şi ne vom simţi brusc plini de energie şi motivaţi spre succes.

Nu e vina mea! – Acest enunţ va da de înţeles că nu dorim să ne asumăm responsabilitatea pentru o anumită situaţie creată. Un om de succes nu va încerca să dea vina pe cineva, ci va încerca mereu să găsească soluţiile problemelor create.

Nu e treaba mea! – Este posibil ca o sarcină de lucru primită să nu intre cu adevărat în atribuţiile de serviciu, dar realizarea ei promptă şi eficientă va aduce un atú celui care a făcut acest lucru. Dacă şeful vă solicită să rezolvaţi o asemenea sarcină, nu îi amintiţi acestuia fişa postului, e posibil să fie un test de care să ţină cont la viitoarea avansare.

Oamenii au obiceiul de a folosi aceste enunţuri fără a conştientiza că ele sunt cele care îi trag în jos, îi ţin blocaţi în situaţii şi contexte profesionale şi materiale pe care ajung să le deteste. O simplă schimbare în gândire, o trecere de la o să încerc la voi reuşi, poate face o diferenţă colosală aducându-ne succesul mult dorit.

Încercaţi!