Aceste două lucruri (încrederea și respectul) reprezintă în lumea afacerilor, dar nu numai, cele mai dificile lucruri de dobândit. Ca să obținem asemenea valori trebuie mai întâi să dovedim aceste lucruri.

În primul rând, oferiți-vă ajutorul sincer fără a vă aștepta neapărat la ceva în schimb. Genul acesta de comportament, deși este oarecum riscant, deoarece se poate să apară sentimentul de fi folosit, va naște în interiorul celui ajutat nevoia de a răspunde la fel la gestul dumneavoastră. Astfel, se pot stabili relații sincere de colaborare pe termen lung.

Apoi, fiți consecvenți în legătură cu ceea ce promiteți. Promisiunile ținute aduc încredere și respect, iar atunci când nu mai puteți face ce ați spus, anunțați persoana respectivă în timp util și cereți-vă scuze. Puteți găsi soluții sau alternative cum ar fi o altă persoană care să realizeze ce ați propus dumneavoastră și să îi puneți în contact pe cei implicați.

Ca în orice relație interumană, cel mai important este să spunem întotdeauna adevărul. Nimic nu strică mai mult și mai repede o relație decât lipsa unei sincerități complete. Mai bine să confruntați din prima situația creată și să mărturisiți adevărul, chiar dacă acesta doare sau nu este în avantajul dumneavoastră, decât să se afle mai târziu că nu ați fost sincer 100%.

Nu în ultimul rând, empatizați cu ceilalți. Puneți-vă în locul celorlalți și încercați să simțiți și să vedeți lucrurile din punctul lor de vedere. Și demonstrați-le că înțelegeți și știți prin ce trec. Astfel, respectul și încrederea vor fi garantate, deoarece nu mulți oameni vor sau pot să empatizeze cu ceilalți.

Dacă doriți să știți concret cum puteți obține încredere și respect, iată ce trebuie să faceți:

  • Să citiți dintr-o privire limbajul nonverbal al celorlalți;
  • Să vă dați seama dacă vă aflați într-o relație sănătoasă;
  • Să vă folosiți corect abilitățile de influențare pentru a avea un impact maxim;
  • Să vă autoevaluați progresul ca lider și negociator;
  • Să vă pregătiți pentru întâlniri cu mize mari;
  • Să faceți prezentări argumentate și convingătoare;
  • Să evitați manipularea;
  • Să vă păstrați verticalitatea etică.