Este evident că, în cazul unui interviu de angajare, prima impresie este extrem de importantă. Ceea ce puține persoane iau în considerare este faptul că această impresie se conturează pe parcursul întregului interviu, și nu doar în primele momente, deși acestea transmit mult despre noi.

Un prim aspect decisiv este vestimentația, așa că e important să vă îmbrăcați pentru succes. De fapt, întotdeauna e de preferat să vă îmbrăcați ca și cum ați avea deja acea slujbă, poate chiar ceva mai bine. Astfel, limbajul trupului comunicat de o asemenea ținută va afirma că sunteți un profesionist competent, iar subconștientul va lucra tacit și profund asupra gândirii pozitive sporindu-vă încrederea în sine.

Totodată, vestimentația potrivită trebuie completată de încălțămintea adecvată. Indiferent de perioada calendaristică în care mergeți la interviu, nu vă prezentați în fața unui posibil viitor angajator în sandale, teniși sau adidași. Niciodată aceste tipuri de încălțăminte nu vor da bine cu un costum elegant, tot așa cum o fustă office nu merge fără dresuri (pe care codul bunelor maniere le consideră obligatorii în anumite contexte sociale).

Un alt aspect important de care trebuie să țineți cont este limbajul trupului pe parcursul întregului interviu. Posturile nepotrivite situației, cum ar fi să vă prăbușiți pe scaun sau să stați cocoșat în timpul interviului vor transmite mesaje negative, lipsă de respect, slăbiciune sau chiar dezinteres. Este important de conștientizat că posibilul angajator va corela mental poziția celui intervievat cu nivelul de competență și cu caracterul acestuia (cei cu ținută corectă sunt drepți, pe când cei nepricepuți sunt greoi și stângaci).

Vocea este și ea extrem de importantă în timpul unui interviu. De aceea este de preferat să vorbiți tare și clar, să vă controlați ritmul vorbirii și, mai ales, să vă raportați numai la limba literară, adică să nu folosiți termeni regionali sau populari. Cu siguranță, nestăpânirea limbii române va reprezenta un aspect decisiv în pierderea interviului!

De asemenea, nu vă raportați doar la a aștepta întrebările posibilului angajator, ci surprindeți prin adresarea unor întrebări bine pregătite. De fapt, din perspectiva limbajului trupului, cei care pun întrebări dețin puterea, deoarece astfel se schimbă rolurile și aveți ocazia de a arăta că sunteți o persoană cu reale calități de lider.