Societatea contemporană ne face să ne lovim din când în când de necesitatea stăpânirii cel puţin a unei limbi străine. Dar, adulţi fiind, simţim că este dificil să mai învăţăm o limbă străină sau să o perfecţionăm pe cea învăţată în şcoală. Și apoi, puţini sunt cei care au cu adevărat o înclinaţie lingvistică…

De fapt, abilitatea de a deprinde o limbă străină se diminuează considerabil după perioada pubertăţii, aspect demonstrat de numeroase studii. Cu toate acestea, indiferent de vârstă, învăţarea poate deveni mai uşoară dacă este resimţită ca fiind o activitate distractivă. Pentru aceasta, anumite obiceiuri recreative de zi cu zi se pot transforma în activităţi de învăţare.

Pe primul loc în topul modalităţilor plăcute de învăţare a unei limbi străine este vizionarea unor filme fără subtitrare. Încercaţi să ascultaţi cu atenţie dialogul şi să vă concentraţi pe cuvinte. Este important să reuşiţi să distingeţi cuvintele şi să le reproduceţi pronunţia. Este posibil să simţiţi că sunt scene în care dialogul curge prea repede, mai ales pentru o ureche neantrenată, dar va fi un exerciţiu bun pentru îmbogăţirea vocabularului.

O altă variantă plăcută de asimilare a unei limbi străine este să ascultaţi muzică în limba respectivă. Apoi puteţi fredona versurile. De asemenea, puteţi vizualiza videoclipuri însoţite de versuri pentru a înţelege mult mai bine şi a cânta în acelaşi timp cu artistul.

De un real ajutor este purtarea zilnică a unor conversaţii în acea limbă, căci nu degeaba se spune că, dacă vrei să stăpâneşti o limbă străină, trebuie să locuieşti în acea ţară o perioadă. Un prieten cu care să puteţi vorbi faţă în faţă sau prin telefon poate ajuta enorm. Puteţi purta conversaţii bazate pe cererea de informaţii sau pe scenarii diverse. Aceste discuţii sunt esenţiale pentru mărirea cercului de cuvinte însuşite şi vă vor şi ajuta să vă daţi seama cum veţi reacţiona atunci când va trebui cu adevărat să conversaţi în limba respectivă. Cu siguranţă veţi găsi şi un forum online sau reţele sociale pe care să vă înscrieţi.

De asemenea, puteţi folosi lectura pentru accelerarea ritmului de învăţare. Va ajuta cu siguranţă! Important este să începeţi gradual, de la un nivel mai scăzut, în funcţie de cât de bine stăpâniţi acea limbă şi să alegeţi apoi cărţi din ce în ce mai complexe.

Trebuie să exersaţi limba pe care doriţi să o învăţaţi cât mai mult posibil pe parcursul zilei, fără să simţiţi că aţi făcut un efort nedorit. Dacă reuşiţi să o faceţi distractivă, veţi sesiza curând că o stăpâniţi mult mai bine decât atunci când aţi început. Fiţi creativi!