De câţiva ani încoace a fost decretată ziua de 30 septembrie ca “Ziua internaţională a traducătorilor”. E momentul în care îi sărbătorim pe cei care,

de-a lungul timpului, ne-au conectat cu restul lumii, ne-au dezvăluit şi descifrat capodopere inestimabile, ne-au ajutat să creăm legături sociale, politice şi culturale.

Asociaţia Naţională a Traducătorilor a marcat această zi, an de an, prin întruniri şi evenimente deosebite în care s-a discutat despre statutul şi condiţiile de muncă în permanentă schimbare pentru traducători.

De la traducerea Bibliei, a operelor lui Shakespeare, la cea a tratatelor de fizică cuantică sau ştiinţe politice, toate ne sunt accesibile acum graţie muncii şi talentului traducătorilor. Aceştia ne-au deschis orizonturile, graniţele şi ne-au transpus în lumi diferite prin traducerile literare. Ne-am fi cramponat în izolare şi neştiinţă fără munca lor.

Secolul XXI a îmbunătăţit condiţiile de muncă ale traducătorilor, căci tot ceea ce a adus tehnologia este un plus în munca acestora. Acum traducerile se pot solicita online, se realizează pe computer şi se livrează prin intermediul mediului online. Astfel, o meserie cu vechime a fost propulsată în secolul nostru de ampla dezvoltare a tehnologiei sporindu-şi gradul de seriozitate şi promptitudine.

E aşadar firesc să dedicăm o zi din calendar pentru a-i sărbători pe cei care au contribuit aşa de mult la dezvoltarea noastră culturală. Ei sunt cei care participă, zi de zi, la crearea unei lumi unitare, la punerea bazelor unor relaţii politice, sociale, de importanţă majoră pentru întreaga umanitate.

Nu uitaţi aşadar ca, pe 30 septembrie, să le uraţi La mulţi ani! traducătorilor, translatorilor şi interpreţilor.