Limba indienilor canadieni (inuiţi) se numeşte Inuktitut şi este folosită pe teritorii largi din Canada, Alaska şi Groenlanda. Are o vârstă considerabilă, având în vedere că este utilizată încă de pe vremea paleo-indienilor, strămoşii indienilor din America de Nord.

Astăzi este vorbită de aproximativ 90 – 100.000 de persoane organizate în triburi, ierarhii sociale ancestrale. Există mici variaţii ale limbii folosite de la zonă la zonă, dar majoritatea vorbitorilor inuiţi folosesc 6 vocale, 20-21 de consoane şi doar două tipuri de substantive (unele pot apărea singure, iar altele sunt însoţite de sufixe pronominale). Bărbaţii vorbesc diferit faţă de femei, care înlocuiesc în cuvinte p, t, k cu alte consoane mai moi, nazale: m, n, ɳ.

Deşi cultura inuită dăinuie de milenii, nu se poate nega contactul cu civilizaţia modernă şi cu limba engleză. Aceasta din urmă se răspândeşte rapid deoarece generaţia tânără de inuiţi vorbeşte astăzi în primul rând engleza. Schimburile lexicale dintre cele două limbi sunt astfel inevitabile; din limba Inuktitut avem hanorac, kayak, iglu etc.

Limba inuiţilor este în pericol, deoarece pe zi ce trece vorbitorii preferă să folosească limba engleză şi acasă. Astfel pot dispărea acele aspecte fascinante ale limbii inuite, ca sensurile numeroase ale verbului a vâna: a vâna foci, urşi etc. În această limbă poţi improviza expresii şi vei fi înţeles, unind diferite idei. De exemplu, pentru cuvântul satelit există echivalentul a fost făcut pentru zbor.

Aşadar, slujba unui traducător poate include, în diferite situaţii, şi aspecte ale diferitelor culturi arhaice ale planetei, fiind astfel obligat să cerceteze şi să se documenteze temeinic înainte de a traduce. Aceste aspecte semantice pot pune probleme serioase unui traducător, dacă acesta nu tine cont de metoda de compunere a propoziţiilor sau de felul în care comunică bărbaţii faţă de modul de  comunicare al femeilor inuite.