Limbajul online domină astăzi orice piaţă de desfacere de produse IT. Este ştiut că engleza din terminologia IT este diferită de cea tradiţională, folosită cotidian. Datorită vitezei cu care evoluează lucrurile, unele cuvinte folosite în acest domeniu au suferit modificări de sens, destul de neobişnuite iniţial, dar unanim acceptate mai târziu.

Dacă în engleză cuvântul stream înseamnă în mod tradiţional izvor, în limbajul internetului stream reprezintă un flux continuu de informaţie transmisă către un adresant, fiind de obicei în format video sau audio.

Tot aşa se întâmplă şi în cazul cuvântului thing (lucru), care este printre cele mai vagi şi polisemantice cuvinte din limba engleză, deoarece în diferite contexte poate însemna aproape orice. Când este folosit în expresia internet of things se referă la dispozitive inteligente, cu tehnologii capabile să interacţioneze cu alte dispozitive în reţea, dar fără intervenţia sau interacţiunea cu omul.

Cuvântul feed înseamnă, de obicei, a hrăni pe cineva, dar în terminologia de astăzi a internetului coincide cu un format IT folosit în publicarea diferitelor conţinuturi pentru bloguri sau ştiri. Ciudat, nu?

Dacă în timp ce navigaţi pe internet aţi dat peste cuvântul viral, poate v-aţi gândit că e vorba de vreo boală sau un virus periculos. De fapt, înseamnă ceva (reclamă, ştire, eveniment etc.) de pe internet care devine cunoscut sau popular, în mod exponenţial, datorită propriei importanţe mai mult decât datorită creatorilor ,,lui’’.

În mod obişnuit cuvântul tag înseamnă etichetă şi îl vedem lângă preţ. Poate să mai însemne leapşa, jocul pentru copii. Dar este folosit în limbajul IT de la HTML şi adrese web, la cuvinte cheie ataşate diferitelor informaţii online, pentru o uşoară identificare mai târziu.

Pe forumuri de discuţii, bloguri, comentarii online veţi întâlni trolli. Nu sunt acele creaturi mitologice cu aspect îngrozitor şi cu miros dezgustător, ci sunt acele persoane care comentează inutil, atrăgând în capcane semantice (de sens) interlocutorul, doar ca să câştige conversaţia.

Și lista de cuvinte obişnuite devenite neobişnuite prin folosirea în mediul online poate continua, deoarece limba este în permanentă schimbare, iar tehnologia ne modifică până şi sensurile existenţei…