La începutul secolului XXI se foloseau 6900 de limbi pe întregul glob, dar se preconizează că până la finalul aceluiaşi secol vom fi mai săraci cu aproximativ 90% din aceste limbi, deoarece oamenii simt nevoia de a utiliza aceeaşi limbă pe un teritoriu mai amplu.

Această tendinţă de uniformizare este, de fapt, deja susţinută de un argument extrem de puternic, şi anume faptul că 95% din populaţia întregii planete foloseşte numai 275 de limbi diferite (ceea ce reprezintă aproximativ 4% din totalul limbilor existente). Cu toate acestea, numai 11 limbi sunt considerate a fi de circulaţie mondială deoarece au, fiecare, peste 100 de milioane de vorbitori. În funcţie de răspândirea lor, cele mai importante limbi de pe glob sunt: limba arabă, bengali, chineza, engleza, franceza, germana, hindi, japoneza, portugheza, rusa şi spaniola.

Dacă ne raportăm la teritoriile în care întâlnim o multitudine de limbi vorbite, atunci trebuie să amintim neapărat Africa şi Asia. De asemenea, insula Papua Noua Guinee deţine recordul pentru cele mai multe limbi vorbite, şi anume 820. În statul Vanuatu locuiesc aproximativ 100.000 de persoane care uimesc prin bogăţia lingvistică, folosind 120 de limbi diferite. Toate cele 7 state componente ale Asiei de Sud (India, Nepal, Buthan, Maldive, Pakistan, Bangladesh şi Sri Lanka) folosesc aproximativ 1000 din totalul limbilor Pământului.

La polul opus se află continentul Europa, care este sărac lingvistic, cu un total de 239 de limbi vorbite (aproximativ 3,5 % din totalul mondial). Mai mult decât atât, se pare că 100 dintre aceste limbi sunt în pericol de dispariţie deoarece nu sunt limbi oficiale şi sunt folosite din ce în ce mai puţin. Există totuşi o excepţie, limba catalană, care nu este limbă oficială şi este utilizată de 7,5 milioane de vorbitori, nefiind astfel în pericol de dispariţie.

Se pare, astfel, că secolul XXI este cel care va decide ce limbi vor supravieţui şi care vor deveni doar amintiri ale unor vremuri apuse. Cert este că există limbi dispărute care încă se mai folosesc în anumite domenii, de obicei în practicile religioase: latina (este folosită şi în sistemul juridic), egipteana, sanscrita, sumeriana, galica etc.

Într-o asemenea perioadă de evoluţie tehnologică se pare că dorinţa de integrare mondială este categoric mai puternică decât cea de păstrare a unei identităţi etnice şi lingvistice.