Deşi suntem în era englezismelor şi a dominaţiei anglofone, studiul limbii franceze cu scopul de a urma o carieră reprezintă o variantă viabilă pentru orice pasionat de limbi străine. Dacă sunteţi deschişi la minte şi pregătiţi să călătoriţi în interes de serviciu, oportunităţile sunt nelimitate.

În primul rând, este nevoie de studii, evident. Probabil aţi ajuns să vă placă limba franceză datorită unui profesor pasionat care v-a impresionat în liceu. Puteţi şi dumneavoastră să urmaţi aceeaşi carieră. Munca la catedră este antrenantă şi variată. Învăţământul de stat oferă o sumedenie de variante de posturi de profesor de limba franceză, pe cicluri de studii diferite, iar în sistemul privat veţi găsi multe alte soluţii de carieră didactică.

O altă variantă de carieră didactică ar fi să predaţi limba română în ţările vorbitoare de limba franceză. Totuși, acest lucru presupune studii aprofundate şi acreditate în ambele limbi.

În afara carierei didactice, vă puteţi orienta spre domeniul traducerilor sau al interpretariatului. Ca traducător puteţi lucra în cadrul unei edituri. Puteţi contribui la producerea unor instrucţiuni de folosire, manuale de utilizare, website-uri etc.

Dacă apreciaţi lucrul cu oamenii şi doriți să explorați locuri noi, atunci turismul sau industria hotelieră ar putea fi o soluție pentru dumneavoastră. Ca steward sau stewardesă puteţi câştiga foarte bine. Iar ca ghid turistic puteţi asista turiștii românii care vizitează Franţa sau turiștii francezii aflați în vizită în România.

În acelaşi timp, agenţii internaţionale, guverne, firme de caritate sau agenţii non-guvernamentale caută încă profesionişti vorbitori de limba franceză. Este un bun prilej de a combina pasiunea pentru limba franceză cu aptitudinile de lucru în politica firmelor sau relațiile contractuale dintre acestea.

Cel mai util ar fi să obţineţi un doctorat în limba franceză. În mod cert, acest fapt poate garanta aproape orice carieră în limba franceză, nu numai în ţară, ci şi în străinătate.

Indiferent ce direcţie alegeţi să urmaţi, cu un master sau un doctorat în limba franceză veți deveni cu siguranță prima variantă pentru angajatori. Acest lucru va arăta cu siguranţă că sunteţi un partener de afaceri valoros sau un membru important în orice echipă de lucru. Puteţi oricând să vă transformaţi pasiunea într-o carieră profesională!