Oamenii se gândesc, de obicei, la scene cu roboţi ucigaşi sau computere cu inteligenţă proprie atunci când vine vorba de A.I. (Artificial Intelligence). Vina pentru acest gen de comportament o are doar industria Hollywood, care a produs încă de prin anii ’60 filme ce tratează astfel de subiecte. Având în vedere sumele colosale ce se obţin în această industrie, implicaţiile etice în această privinţă ar putea avea consecinţe importante.

A.I. este astăzi un cuvânt întâlnit şi în lumea business şi în presă, dar această tehnologie are deja un efect distructiv, în special asupra joburilor bazate pe mâna de lucru brută. Cercetătorii americani au studiat cele mai mari temeri ale omenirii faţă de folosirea A.I.

Prima temere majoră a omenirii faţă de folosirea A.I. este şomajul masiv. Analiştii consideră că folosirea A.I. ar putea declanşa un val de şomaj în masă, în contextul în care tot mai multe locuri de muncă sunt automatizate, iar mâna de lucru umană nu ar mai fi necesară. Tot ei afirmă că va fi nevoie de oameni care să gestioneze din ce în ce mai multe aplicaţii, pentru a gestiona cazurile în care tehnologia eşuează, dar acest lucru ar putea fi ceva doar temporar.

Elon Musk, CEO Tesla, este cea mai importantă voce care susţine că această tehnologie ar putea declanşa al treilea război mondial. Alte voci spun că armele autonome şi dezvoltarea capacităţii de decizie a A.I., în situaţii militare, ar putea genera conflicte grave. Mai mult, încă din 2013, există un ONG care cere interzicerea folosirii acestor aplicaţii.

O altă temere mare a omenirii este supravegherea în masă. În China această frică este reală. Recunoaşterea facială şi A.I. sunt folosite pentru a captura infractorii. Mulţi critici spun că această ţară se îndreaptă vertiginos către supraveghere totală, transformând societatea într-un coşmar de G. Orwell („1984”). Astfel, China a amplasat peste 200 de milioane de camere de supraveghere şi deţine un sistem sofisticat de credit social care urmăreşte activităţile cetăţenilor şi îi punctează în funcţie de corectitudinea acestora faţă de societate şi de plata la timp a ratelor şi facturilor.

Aşadar, viitorul este deja aici!