Urmează o noapte în care se va ura Un an nou fericit! în aproape toate cele peste 3000 de limbi şi dialecte vorbite pe glob. Românii preferă cu siguranţă mesajele de La mulţi ani!, An nou fericit! sau chiar Un 2017 fericit!, dar ce urări îşi fac celelalte popoare în noaptea dintre ani?

Vorbitorii de limbă engleză îşi vor ura cu siguranţă A Happy New Year!, cei de limba franceză – Bonne Année! Totodată, e important de ştiut că urarea se păstrează în toate ţările: Chestita nova godina! (în bulgară), Xian nian hao! (în chineză), Ein frohes neues Jahr! (în germană), Kali chronia! (în greacă), Boldog uj evet! (în maghiară), S novim godom! (în rusă), Un feliz ano nuevo! (în spaniolă) sau chiar Yeni yliniz Kutlu olsun! (în turcă).

De asemenea, noaptea de Revelion vine la pachet cu o mulţime de tradiţii şi superstiţii peste tot pe glob: lăsarea pe ascuns la uşă a veselei vechi pentru noroc în Danemarca, mâncatul a 12 boabe de strugure la miezul nopţii, câte una pentru fiecare lună a anului, în Spania sau 108 bătăi ale clopotelor la miezul nopţii în Japonia pentru a anula cele 108 păcate pe care un suflet le poate săvârşi pe parcursul întregii vieţi.

Cu toate acestea, românii par a cumula cele mai multe superstiţii, pe care majoritatea populaţiei încă le respectă cu stricteţe: pocnim biciul sau petarde şi artificii pentru a alunga spiritele malefice; ora 24 ne prinde cu bani la noi pentru a ne bucura de venituri în noul an; masa de Revelion are întotdeauna peşte pentru a fi agili în apele noului an; ne achităm datoriile pentru a nu avea probleme cu banii în anul ce vine; pe 1 ianuarie trebuie să poftim în casă întâi un bărbat pentru protecţie; purtăm ceva nou şi roşu în noaptea de Revelion, căci aşa vom fi apăraţi de spirite malefice; mâncăm struguri ca spaniolii; ne punem o dorinţă la cumpăna anilor; aprindem o lumânare pentru un an luminos; deschidem ferestrele la intrarea în noul an pentru a alunga aura negativă a vechiului an.

Oricâte superstiţii am respecta la cumpăna dintre 2016 şi 2017, cert este că vom lăsa în urmă, de data aceasta, un an care ne-a răpit o serie de valori culturale, muzicale și artistice precum: Mircea Albulescu, Sebastian Papaiani, Ioan Gyuri Pascu, Radu Beligan, Prince, David Bowie, George Michael, Carrie Fisher etc.

Privind spre 2017 cu încredere şi speranţă, vă doresc Un an nou fericit!