Sarcasmul este, în multe limbi ale lumii, o figură de stil care exprimă ridicolul, isteţimea, necăjirea cuiva, cu un scop anume. Sarcasmul poate fi dedus, de obicei, din intonaţiile vocii şi depinde foarte mult de context. Există două abordări diferite ale sarcasmului în societatea contemporană: unii consideră că e amuzant şi încearcă să-l folosească foarte des, iar alţii consideră că este dăunător şi jignitor.

Studiile au demonstrat că sarcasmul a fost dobândit de-a lungul evoluţiei umane. Cercetătorii din San Francisco, California consideră că oamenii ţin cont de actele sociale, fie ele de natură negativă sau pozitivă. De exemplu, oamenii ţin minte uşor şi inconştient o favoare sau un gest de bunătate, la fel ca o insultă sau un comportament nepotrivit. La fel este şi sarcasmul, acesta putând fi folosit uneori ca o ironie uşoară, prietenească, iar alteori ca o expresie a ostilităţii.

Există unii oameni care pur şi simplu nu înţeleg sarcasmul. S-a demonstrat că aceştia au o problemă medicală, cerebrală, care îi împiedică să înţeleagă sarcasmul. Cu toate acestea, nu doar zona respectivă a creierului este responsabilă pentru glume sau sarcasm. Ca să înţelegi sarcasmul, îţi trebuie creativitate, aceasta începând să fie dobândită încă de pe la 4-5 ani.

Totodată sarcasmul ţine şi de naţionalitate. De exemplu, americanii sunt faimoşi pentru farse, englezii au umorul negru, iar japonezii sunt cunoscuţi pentru jocuri de cuvinte şi calambururi. Umorul a fost întotdeauna un liant bun între naţiuni, dar şi cauză de conflict, câteodată. În acest sens se ştie că americanii preferă glumele pe seama canadienilor, francezii fac glume despre englezi, ruşii despre estonieni etc. Diferenţele culturale apar şi la studenţi. Astfel, un student american în Israel va prefera glumele despre sex, pe când un student din Singapore, aflat tot în Israel va prefera glumele despre agresiune. Studenţii din Taiwan au găsit distractive glumele englezeşti, pe când cei din Japonia, mai conservatori, nu.

În aceeaşi sferă, se consideră că bărbaţii sunt mai sarcastici decât femeile. Aşadar, sarcasmul este un fenomen multicultural, care apare în orice limbă. Ca urmare a gradelor diferite de conservatorism sau a tradiţiilor, acesta este sau nu tolerat. Fiind însă un comportament atât de strâns legat de limbă şi limbaj, cine înţelege sarcasmul într-o limbă, îl va înţelege şi în alte limbi.