În urma unor studii desfăşurate în ultimii ani s-a constatat că absolvenţii de IT şi limbi străine au cele mai multe şanse de a-şi găsi un loc de muncă bine plătit.

Compania de resurse umane Smartree susţine că aceşti tineri sunt cel mai bine plătiţi încă din primul an de activitate. Salariul unui absolvent poate ajunge la 3500-4000 de lei, în timp ce absolvenţii de limbi străine, în special de limbi exotice (arabă, limbi scandinave sau limbi asiatice), pot ajunge la un venit lunar net de 2000-4000 de lei.

Aceeaşi companie de resurse umane constată că un tânăr vorbitor de daneză, suedeză, japoneză sau chineză devine foarte rapid un atu căutat de marile firme.

La celălalt pol al clasamentului stau absolvenţii de management sau inginerie economică, alături de arhitectură şi geologie. Aceste domenii nu pun accent pe profesiile ce pot fi practicate de tinerii absolvenţi sau pe etapele ce trebuie parcurse pentru construirea unei cariere.

Astăzi, domeniul IT domină, în continuare, în România cererea şi oferta de pe piaţa muncii, fapt ce se datorează în mod clar evoluţiei constante a tehnicii şi numărului mare de investitori străini care îşi deschid puncte de lucru pe plan local. În ultimii 5 ani ingineria software a fost principalul domeniu în job-urile oferite de angajatori.

Sunt însă multe alte zone ale societăţii care necesită specialiști în următorii ani: contabilitatea, logistica, HR-ul. Dacă abilităţile absolvenţilor sunt însoţite de cunoaşterea a cel puţin o limbă străină, aceștia au angajarea garantată după finalizarea studiilor.

Absolvenţii de limbi străine au o gamă largă de oportunităţi în domenii de activitate ca: outsourcing, HR şi turism, IT, contabilitate sau profesori de limbi străine, urmate poate de o carieră în traduceri. În acest domeniu se poate lucra full-time într-o companie, într-un birou de traduceri sau la o casă de avocatură. Liber profesioniştii îşi pot gestiona singuri efortul şi timpul de lucru, pot lucra de acasă sau de oriunde, având posibilitatea de a călători şi păstrând timp pentru restul activităţilor. Totodată, viitorii traducători care stăpânesc două sau mai multe limbi străine pot primi venituri peste medie deoarece traducerile dintr-o limbă străină în alta sunt cel mai bine plătite.

Astfel, piaţa traducerilor din ultimii ani nu se mai învârte în jurul limbilor clasice (engleza sau franceza), ci a devenit bogată în cereri pentru limbi exotice, necesare pe pieţe de desfacere variate. Daneza, finlandeza, olandeza, rusa sau hindi sunt astăzi printre cele mai căutate limbi de lucru, fapt ce arată direcţia de dezvoltare a industriei sau a economiei.