De-a lungul secolelor oamenii au considerat că metoda cea mai eficientă de a învăţa o limbă străină este să stăpânească gramatica şi vocabularul, căci restul vine de la sine. Această teorie este astăzi depăşită, deoarece repetiţia ritmică a cuvintelor se dovedeşte mult mai productivă. Acest lucru se poate datora faptului că adulţii tratează studiul unei limbi ca pe rezolvarea unei probleme.

Astăzi, studiul expresiilor este la fel de important ca şi cuvintele în sine. Bună dimineaţa! sau Ce mai faci? sunt la fel de importante ca oraş sau galben. Mai mult, însușirea acestor expresii asigură fluenţa într-o limbă străină sau chiar nativă.

Totuşi, cam câte cuvinte sau expresii putem învăţa pe zi şi cum? Unii spun că 5-8 unităţi lexicale (cuvinte sau expresii) pe zi ar fi rezonabil pentru studiu. Dar în felul acesta putem ajunge doar la 20.000 de cuvinte şi expresii, cam cât stăpânește un vorbitor cu pregătire medie ce studiază o limbă timp de 7 ani. Alţii spun că, folosind diferite artificii şi strategii de memorare, putem ajunge şi la 100 de unităţi lexicale pe zi. Dar acest lucru nu este accesibil tuturor şi timpul ar fi dedicat permanent acestui tip de studiu, nelăsând loc gramaticii sau chiar unei slujbe. Ceva mai rezonabil ar fi între 15 şi 20 de unităţi lexicale pe zi. În situaţia aceasta, timpul de studiu se reduce de la 7 ani la 2 ani şi jumătate sau 3, ceea ce este acceptabil.

Ca metodă de studiu tradițională se poate menţiona şi folosirea plăcuţelor de memorare pe care se scriu cuvinte şi se conectează sensurile cu acele cuvinte deja ştiute. Până şi faptul că scriem cuvinte pe aceste plăcuţe poate fi benefic studiului vocabularului, dar poate deveni plictisitor foarte repede. Există şi o sumedenie de aplicaţii pe telefon şi tabletă care se folosesc de diferite artificii (sisteme de puncte, culori, etichete) în studiul limbii. Aceste aplicaţii trimit şi e-mailuri cursantului ca să-i reamintească unde a rămas. În mod evident, cea mai bună metodă de studiu al unei limbi rămâne, pentru adulţi, cursul acreditat profesional sau înscrierea la o facultate de specialitate. Deşi poate fi dificil, există site-uri care vă pot ajuta la finalizarea proiectelor pe care le veţi avea de făcut.

Ca în orice altă situaţie de viaţă, atunci când lucrurile par dificil sau chiar imposibil de dus până la capăt, mai ales când vorbim de intelectul uman, importantă este perseverenţa şi răbdarea cu noi înşine.